Glas Javnosti

UNIŠTILI ostatke srpske SREDNJOVEKOVNE CRKVE u Novom Pazaru da bi napravili auto - plac (FOTO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Arheološki lokalitet Latinska crkva u Postenju u Novom Pazaru uništen je u potpunosti, a nekoliko dana ranije uništeno je groblje koje se prostiralo zapadno od ostataka Latinske crkve.

Jedan od vlasnika parcele na kojoj se nalazila Latinska crkva sa grobljem samoinicijativno je organizovao rušenje svih ostataka na lokalitetu, piše sajt Srpska srednjovekovna istorija.

Službe zaštite su na vreme obavestile gradsku inspekciju Novog Pazara o nedozvoljenim radovima na lokalitetu. Inspekcija očigledno nije sprečila vlasnika parcele u realizaciji njegovih planova, zbog čega je još jedan arheološki lokalitet u Srbiji nepovratno uništen.

Prema najavama, na tom mestu biće izgrađen auto-plac, navodi Srpska srednjovekovna istorija pozivajući se na upućene izvore.

Ovo nije jedini slučaj ugroženosti kulturno-istorijskih lokaliteta u Novom Pazaru. Arheološki lokaliteti izloženi su stalnom prekopavanju lovaca na blago, a neplanskim širenjem grada Novog Pazara narušavaju se prostorne celine oko manastira Sopoćani, manastira Đurđevi stupovi i Petrove crkve, koji su na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.


Ostaci crkve podignute u Novom Pazaru, srpske srednjovekovne svetinje, otkriveni su 1982. godine. Pronađena svetinja je nazvana Latinska crkva, iako je u pitanju srpska srednjovekovna crkva koja ima svoje analogije sa crkvama u Deževi i Naprelju.

Ona je bila živopisana u naosu, a na osnovu karakteristika živopisa naučnici su došli do zaključka da je ta svetinja izgrađena u prvoj polovini 14. veka.

Crkva je stradala u prvim osmanlijskim prodorima u Rašku, krajem 14. veka. U isto vreme je stradala i crkva u obližnjoj Deževi.

Latinska crkva je bila spomenik kulture pod prethodnom zaštitom i nalazila se oko 400 metara od Petrove crkve.

U pitanju je još jedno uništavanje arheoloških ili kulturno-istorijskih lokaliteta u Srbiji ove godine. Uništen je deo lokaliteta Marina kula u Kuršumliji, na Gazimestanu na Kosmetu počelo je građenje objekta koji narušava prostornu celinu, uništen je deo srednjovekovnog groblja na Radan planini, uništeno je neolitsko naselje Usek u Beogradu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR