Glas Javnosti

Уметнички доживљаји Доситејевог лицеја

Kultura
Autor: Politika.rs/wikipedia

У здању Музеја Вука и Доситеја, који данас слави 71. рођендан, отвара се изложба

Старо београдско здање, подигнуто још између 1739. и 1789. у препознатљивом балканско-оријенталном стилу, у којем је од 1809. до 1813. била и Велика школа и које од 1946. има статус културно-историјског споменика од изузетног значаја, сви без грешке препознајемо као дом Музеја Вука и Доситеја престоничког Народног музеја. И наши бројни уметници овековечили су га на својим делима па се у слављеничком духу – а реч је о 71 години постојања – данас у 13 сати у тој кући отвара изложба „Доситејев лицеј”, подсетник на уља на платну, аквареле, пастеле и цртеже тушем и оловком који га приказују и који се чувају у музејској колекцији. Петнаест изложених дела датирају од 1910. па до 1991. и свако изложено прате и текстуалне занимљивости које су са њим у вези.

– Неке радове урадили су полазници Уметничко-занатске школе која се тада, почетком двадесетог века, налазила у близини наше зграде, а чувамо и дела непознатих аутора за које, такође, претпостављамо да су били полазници исте образовне установе. Издвојила бих уље на платну Миће Поповића из 1949. на којем је већ наговештена његова будућа блистава уметничка каријера. Он је у нашем здању имао и своју другу самосталну изложбу 1952, она је носила назив „Приче из непричаве” и следеће године приказана је и париској публици у галерији „Барбизон”. Имамо и одличан пастел Милуна Митровића, мајстора те технике, а ту су и радови који су рађени 1991. и поклањани нашем музеју, када је и била изложба „Велика школа у делима ликовних уметника”. Из тог сегмента издвајају се акватинта Веље Михајловића, великог заљубљеника у Београд и акварел Емила Костића – објашњава за „Политику” Елиана Гавриловић, аутор поставке и музејски саветник, и додаје да ће посетиоци бити у прилици да се подсете историјата саме зграде и да виде њене фотографије почев од друге половине 19. века до данашњих дана.

Посебан додатак, својеврстан поклон публици, јесте и аудио-видео водич кроз сталну музејску поставку, намењен свим посетиоцима али и онима који имају потешкоће са видом или слухом. Управо ова нова алатка, настала у сарадњи са Високом школом струковних студија за информационе технологије у Београду, Филолошким факултетом Универзитета у Београду, Савезом слепих и слабовидих Србије, Савезом глувих и наглувих Србије и драмских уметника, биће доступна од данас.

– Апликацију је могуће користити на таблет уређајима због видео-записа и графичких решења која визуелно пружају кретање кроз сталну поставку, она је веома питка, једноставна и лака за коришћење, а у оквиру ње биће могуће пронаћи и видео-снимак тумача за знаковни језик. Да бисмо страним посетиоцима омогућили приступ изложби приређена је верзија и на енглеском, а у плану је ширење на још неке светске језике. Верујемо да ће овај наш водич бити занимљив и због учешћа глумаца попут Раде Ђуричин, Милана Цација Михаиловића, као и Дубравке Марковић, уметника који су својим интерпретацијама допринели да се музејски садржаји оживе на начин својствен извођачким уметностима. Велики допринос развоју апликације дао је наш колега Миодраг Томић из Одељења за едукацију Народног музеја, посебно су се истакли и ученици и студенти под вођством њиховог колеге Милоша Доброте – закључује наша саговорница.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR