Glas Javnosti

ULICA KOJA JE BILA PONOS NOVOG SADA DANAS JE POPRIŠTE MASOVNIH TUČA I STECIŠTE SILIKONSKIH LEPOTICA: A šta bi na to rekao Laza Telečki?

Kultura
Autor: Glas javnosti

Ulica Laze Telečkog u Novom Sadu bila je poprište masovne noćne tuče u kojoj je jedna osoba povređena. Prema saznanjima policije sa lica mest nakon kraće verbalne rasprave oko računa u ugostiteljskom objektu kelner tog lokala oštećenog gurnuo s leđa.

Zoran Krulj iz Hitne pomoći, kaže da je njihova ekipa je na lice mesta došla po pozivu policije u pola dva, kada su se učesnici incidenta nalazili na uglu Laze Telečkog i Mite Ružića.

U Kliničkom centru Vojvodine su rekli da je u toku noći u tu zdravstvenu ustanovu primljen O. S. (23) sa teškim telesnim povredama u vidu isčašenja lakta leve ruke.

- Posle hitne, blagovremene, kompletne dijagnostike, lekarske pomoći i zbrinjavanja, pacijent je otpušten na dalje kućno lečenje - navode u KCV-u.

Policija s druge strani tvrdi da je mladić je povređen i prevezen je u Klinički centar Vojvodine, gde su mu kako tvrde konstatovane lake telesne povrede.
Policija je o ovom događaju obavestila Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu i sada se radi na daljem prikupljanju informacija i saslušanju svedoka, dok će tužilaštvo odlučiti da li ima osnova za podnošenje prekršajnih ili krivičnih prijava i za koje delo.

Ulica Laze Telečkog koja je nekada bila ponos grada Novog Sada danas je mesto okupljanja novopečenih biznismena, silikonskih lepotica i momaka koji su spremni da se pobiju za skoro svaku sitnicu.

Laza Telečki u čijoj se ulici skupljaju ovi ljudi, da je danas kojim slučajem živ, na sve ovo bi sigurno odgovorio Šekspirovim citatom "svet je pozornica na kojoj svako igra svoju ulogu". Malo ljudi zna da je Laza Telečki bio prva glumačka zvezda na ovim prostorima i čovek koji je doneo Šekspira u Srbiju.

Laza Telečki, drugi s leva

 Laza Telečki je bio glumac, prevodilac i reditelj. Rođen je u selu Kumane (sada u opštini Novi Bečej), 1839. a umro je u Novom Sadu 1873. godine. Odrastao je u siromašnoj porodici, rano je ostao bez oca, njega i petoro braće i sestara othranila je majka. Pohađao je Karlovačku gimnaziju, a završio je pripravnu školu za tehničke studije u Budimu. Pohađao je Politehnički fakultet u Pragu , ali ga je morao napustiti zbog nedostatka novca. Posle studija vratio se u Novi Sad gde je neko vreme radio kao pisar u advokatskoj kancelariji Svetozara Miletića, ali ga je brzo privukla gluma pa je u novoosnovanom Srpskom Narodnom Pozorištu povremeno dobijao sporedne uloge, mahom iz domaćeg repertoara.

Kasnije je igrao sve češće, i to glavne uloge, pa je dogurao do brojke od 200 uloga i pamti se kao jedan od prvih profesionalnih glumaca na našim prostorima. Može se reći da je bio prva “zvezda” našeg glumišta. Bio je vrlo popularan u tadašnjem Novom Sadu, a ta popularnost ga je pratila i van granica tadašnje Austrougarske. Glumio je i u Beogradu i Zagrebu sa tadašnjim velikanima naše glume kao što su bili Ilija Stanojević, Draga Spasić, Pera Dobrinović ili Draginja Ružić. Preveo je i prilagodio više od dvadeset drama. Njegovo jedino napisano delo je drama “Poslednja despotica smederevska – Izvorna drama u 5 radnja” .

Rodonačelnik je igranja Šekspirovih drama u Srba i mnogo je doprineo popularnosti Viljema Šekspira na ovim prostorima i u našim pozorištima. U rodnom selu već 25 godina traje manifestacija "Dani Laze Telečkog" na kojoj se izuzetne glumačke doprinose dodeljuje nagrada ”Maska Laze Telečkog”. Umro je od tuberkoloze 1873. godine u 32.-oj godini. Iza njega su ostale udovica i ćerka Danica, kasnije udata Bandić koja je skoro dostigla očevu popularnost, jer je bila takođe glumica i književnica. Naročito je bila plodna kao pisac knjiga za decu pa je zato i prozvana “čika Jova u prozi“. Laza Telečki je sahranjen na Almaškom groblju u Novom Sadu, a u Srpskom narodnom pozorištu se nalazi i njegova bista.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR