Glas Javnosti

U BEOGRAD STIŽU HOLIVUDSKE ZVEZDE! Deset stranih filmova snima se u Srbiji (FOTO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

U Srbiji će se ove godine snimiti oko deset stranih filmova što je rekord u odnosu na prethodne godine, a takođe se očekuje i rekordan priliv novca od stranih produkcija koji je 2019. iznosio 40 miliona evra.

Džoni Dep, Rejf Fajns i Pirs Brosnan neke od svojih najpoznatijih filmova snimili su upravo u Srbiji. Zahvaljujući dobrim kontaktima pojedinih domaćih producenata Srbija je poslednjih godina postala "balkanski Holivud", a našu zemlju posetile su velike svetske zvezde.

U poslednjih nekoliko godina snimilo se između pet i osam inostranih filmova i serija godišnje, dok se očekuje da će ove godine taj broj biti veći od deset. 

Beograd često "glumi" druge evropske gradove, Vojvodina neodoljivo podseća na Provansu i Toskanu, a Stara planina nedavno je imala ulogu Kašmira u indijskom filmu "Uri". Snimanje tog velikog ostvarenja trajalo je 41 dan, a na filmu je radila ekipa od preko 300 članova i 700 statista. 


Rejf Fajns je prvi među holivudskim zvezdama koji je “razbio led”sa svojim filmom “Koriolan”, u kojem je Skupština Srbije savršeno poslužila kao Rimska skupština, a Kalenić pijaca kao trg u Starom Rimu. Pirs Brosnan snimao je “Novembarskog čoveka” na ulicama Beograda.

Glavni grad Srbije ugostio je i Džuliju Roberts koja je došla u pratnji svog muža koji je bio angažovan na snimanju filma kao direktor fotografije. S obzirom na to da je došla samo da podrži svog supruga imala je vremena za šetnju gradom. Još uvek se prepričava kako je svoju prvu jutaranju kafu ispijala u kafiću na Dorćolu, a “džogirala” na Kalemegdanu.

Kevin Spejsi je tokom snimanja serije samo “ušetao” u beogradsko Narodno pozorište.

Popularni holivudski glumac Džoni Dep sada je već “višestruki povratnik” u Srbiju. U Beogradu je snimio film “Minamata”, pozajmio glas u animiranom filmu koji se ceo producira u Srbiji.

Ukoliko se nastavi ovaj trend našoj zemlji će nedostajati više studija i veći broj filmskih profesionalaca.

Međutim, i za sada naši su kapaciteti popunjeni pa tako producent blokbastera “Dan nezavisnosti” i “Godzila” snima naučnofantastičnu seriju “Barka” koja će biti kompletno snimljena u srpskom studiju.

U planu je još dosta projekata, a ono što je za sada izvesno je to da se do kraja godine očekuje snimanje dva, tri velika filma sa holivudskim imenima “koja su svima poznata”, ali za sada ostaju u tajnosti. Zanimljivo je da strane produkcije u početku dolaze bojažljivo u našu zemlju ali kad se uvere u sve naše kvalitete, vrlo rado se vraćaju ponovo.

BONUS VIDEO



SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR