Glas Javnosti

TRIJUMF SRPSKOG STRIPA: Vekovnici konačno u integralnom izdanju!

Kultura
Autor: Glas javnosti

Jedan od najboljih srpskih strip serijala "Vekovnici" autora Marka Stojanovića konačno je dobio integralno izdanje kakvo zaslužuje.

U ovom izdanju nalazimo radove crtača: Aleksandar Sotirovski, Borivoje Grbić, Dejan Nenadov, Denis Dupanović, Marko Nikolić, Radomir Izgarević, Tihomir Čelanović i Vladimir Aleksić.

Naslovnicu su radili Dalibor Talajić i Velibor Stanojević.

Kako bi uspeo da pokrene i kasnije održi danas kultnu strip seriju Vekovnici Marko Stojanović je potražio pomoć mnogobrojnih domaćih strip crtača. Ideja je bila da zbog nedostatka finasijskih sredstava svi oni daju svoj mali, a pokazaće se, ogroman doprinos u stvaranju serijala. Tako su mnogi crtači, umesto da budu stalno angažovani na radu svakog od 10 do sada objavljenih albuma dali svoj doprinos sa po nekoliko tabli koje su uradili besplatno.  Tako se kao crtači u ovom serijalu pojavljuje blizu sto umetnika iz Srbije, Hrvatske, Grčke, Slovenije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Makedonije. Mnogi od domaćih autora su svoj profesionalni angažman našli u evropskim prestonicama stripa, Francuskoj i Italiji ali su prihvatili da „pro bono“ podrže ovaj veliki poduhvat.

Radi se o avanturističkom strip serijalu koji prati doživljaje misterioznog vampira Čena i besmrtnika Kraljevića Marka. Radnja je smeštena u period s kraja 18. veka, a ova dva junaka se susreću sa mitološkim bićima kao što su vampiri, psoglavci i todorci. Pored ovih bića, tu su i istorijske ličnosti kao što su Mocart, Stevan Sinđelić, Miloš Obilić ali i likovi iz književnosti: Doktor Faust, D´Artanjan iz Tri Musketara, Frankeštajn uz mnoge druge slične.

Stripovi iz serijala „Vekovnici“ i „Beskrvni“ osvojili tridesetak nagrada na Međunarodnim salonima stripa u Beogradu i Velesue.

(Glas javnosti/Stripblog.in rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR