Glas Javnosti

Google Podcasts prestaje sa radom: Evo kako preći na drugu platformu

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Korisnici imaju rok do jula 2024. godine da prenesu svoje podatke na drugu platformu, nakon čega više neće imati tu mogućnost

Google Podcasts zvanično prestaje sa radom danas, 2. aprila, čime se korisnici podstiču da pređu na novu platformu za slušanje podkasta. Ova odluka je deo Google-ove strategije da YouTube Music postane glavna platforma za audio sadržaj, uključujući i podkaste. S obzirom na to da je početna najava o gašenju platforme Google Podcasts data još u septembru 2023. godine, korisnici su imali dovoljno vremena da se pripreme za ovu promenu.

YouTube Music je već dobio niz ažuriranja koja ga čine idealnim mestom za sve ljubitelje podkasta. Dodata je posebna sekcija za podkaste, zajedno sa thumbnail-ovima, time stamp-ovima i plejlistama. Takođe su implementirane promene u korisničkom interfejsu koje olakšavaju pronalaženje novih emisija, kao i mogućnost laganog prelaska sa audio na video podcaste i obrnuto.

Kako bi olakšao prelazak sa Google Podcasts na YouTube Music, Google nudi opciju migracije podataka na YouTube Music ili na podržane treće platforme, mada ovaj proces može biti složeniji. Korisnici imaju rok do jula 2024. godine da prenesu svoje podatke na drugu platformu, nakon čega više neće imati tu mogućnost, prema Google-ovoj stranici za podršku.


Za one koji žele da pređu na YouTube Music, proces je relativno jednostavan: potrebno je otvoriti Google Podcasts aplikaciju, izabrati opciju za izvoz pretplata, instalirati YouTube Music i preneti podatke.

Za one koji preferiraju prelazak na treću platformu, potrebno je eksportovati OPML datoteku iz Google Podcasts aplikacije i učitati je na platformu koja podržava ovaj format. Neki od preporučenih aplikacija koje podržavaju OPML format su Podcast Addicts, Cast Box, ili Pocket Casts, pri čemu Pocket Casts nudi najjednostavniji interfejs za uvoz datoteka.



Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR