Glas Javnosti

TRAGIČNA SMRT MLADOG REDITELJA PODSETILA NA SAMOUBISTVO LEGENDARNOG SRPSKOG KRITIČARA

Kultura
Autor: Glas javnosti

Jedan od najtalentovanijih mladih pozorišnih reditelja Igor Vuk Torbica (33), napustio nas je pre dva dana preminuvši u Rovinju prošle srede, a mnoge je njegova smrt podsetila na odlazak još jednog kulturnog radnika, filmskog kritičara i reditelja Nebojšu Đukelića, koji je oduzeo sebi život 1996. godine.

I dok se poznati kulturni i pozorišni radnici opraštaju od iznenada preminulog mladog reditelja Igora Vuka Torbice (33), koji je pred smrt ostavio dva oproštajna pisma, od kojih je jedno namenjeno njegovoj dugogodišnjoj partnerki glumici Hani Selimović, Srbija i dalje pamti iznenadan odlazak još jednog velikog umetničkog radnika, filmskog kritičara i reditelja Nebojše Đukelića. On je naime 1996. godine oduzeo sebi život u 50. godini, na vrhuncu svoje profesionalne novinarske karijere. Đukelića srpska javnost najviše pamti po filmskoj kritici i spikerskoj karijeri na RTS-u i hronikama FESTa koje je vodio za vreme trajanja tog festivala.

Od 1990. do 1992. bio je selektor FEST-a. Bio je glavni autor, urednik i voditelj TV serijala Pokretne slike, Petkom u 22 i Moderna vremena.

Tokom karijere je izveštavao sa filmskih festivala u Kanu, Berlinu, Veneciji, Moskvi, Valensiji, Montrealu gde je bio i član žirija, zatim Londonu, Tokiju, Puli, Nišu... Napravio je intervjue sa nekim od najvećih filmskih autora današnjice: Džonom Hjustonom, Federikom Felinijem, Bernardom Bertolučijem, Akirom Kurosavom, Romanom Polanskim, Sidnijem Lumetom, Piterom Virom, Varnerom Hercogom, Klintom Istvudom, Melom Gibsonom, Džimom Džarmušem, Nikitom Mihalkovim...

Paralelno sa poslom na televiziji i radiju, pisao je i za štampu. Filmske kritike, eseje i intervjue je objavljivao u listovima i časopisima kao što su Politika, Start, NIN, Sineast... Bio je autor i voditelj kviza "Prvih 100 godina" (1994/95) koji je bio posvećen obeležavanju prvog veka filmske umetnosti. 

Đukelić je tragično okončao život u hotelu "Metropol" popivši veliku količinu tableta za smirenje.

Danas jedna ulica na Čukarici nosi njegovo ime, a dva njegova sina takođe se bave filmskom umetnošću. 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR