Glas Javnosti

TOLIKO LIČI NA DANAŠNJICU DA OVE REČI VREDI PROČITATI I ZAPAMTITI: Zapis Albera Kamija iz dela Pravednici kao sad da su pisani

Kultura
Autor: Glas javnosti

Mnogi pisci i filozofi su još odavno izrekli mudrosti koje, čini se, bolje opisuju današnje vreme nego ono u kojem su oni živeli. Zapis Albera Kamija iz dela Pravednici toliko liči na današnje stanje da ga vredi pročitati i zapamtiti!

Moderno robovlasništvo, kapitalizam, ćutanje, strah od još gore budućnosti i strepnja da ćemo ostati i bez ono malo prihoda što imamo, teraju ljude da se pokore i rade šta im se kaže, bacajući lično nezadovoljstvo u drugi plan.

Ali, tu je i onaj deo kada se sve ruši - slava, bogatstvo i ime stečeni na nepošten način kad tad će nestati u oblaku prašine, a onog koji ju je do sada nosio, zauvek će obeležiti.

Zapis Albera Kamija iz dela Pravednici toliko liči na današnje stanje da ga vredi pročitati i zapamtiti!

"Da! Ja sam dobro razumeo vaš sistem! Dali ste im bol, glad i odvojenost da zaokupite njihovu pobunu. Iscrpljujete ih, ispijate njihove snage i proždirete njihovo vreme da ne bi imali ni snage ni vremena za gnev! Oni tapkaju, budite zadovoljni.

Ali ja, koji sam porobljen kao i oni, ponižen s njima, ja vam ipak objavljujem da ste ništa.

 
(Ona se smeje) Ne smejte se! Ne smejte se, budalo!

Kažem vam, izgubljeni ste. Već ste pobeđeni, u krilu vaših najznačajnijih pobeda, zato što postoji u čoveku - gledajte mene - neka sila koju vi nećete ukrotiti, neka bistra ludost, delo straha i smelosti, neznana i zauvek pobednička. To je snaga koja će se dići i onda ćete znati da je vaša slava bila od dima."

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR