Glas Javnosti

Tanja Bošković dobitnica PRESTIŽNE nagrade u znak sećanja na jednu od najznačajnijih glumica srpske pozorišne scene (FOTO+VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

U Narodnom pozorištu je nagrada "Žanka Stokić" uručena 18. dobitnici tog prestižnog glumačkog priznanja Tanji Bošković.

U obrazloženju žirija za dodelu nagrade navodi se da je Bošković jedna od onih retkih glumica i umetnica koje nadilaze sve stereotipe, kalupe, separacije, uskogrudosti i isključivosti.


„Njen raskošan dar, veštinu, upornost i istrajnost nije moguće kategorizovati i hijerarhizovati. Stoga, Tatjana Bošković je uvek istovremeno više umetničkih identiteta i veština spojenih u praksu umetnosti glume“, naveo je žiri.
Nagrada je ustanovljena 2003. godine na inicijativu Mire Stupice, a dodeljuju je Narodno pozorište, kompanija "Novosti" i grad Požarevac.


Ustanovljena je u znak sećanja na jednu od najznačajnijih glumica srpske pozorišne scene između dva svetska rata, namenjena "glumačkoj ličnosti koja je obeležila pozorišni, filmski i televizijski život Srbije svojom stvaralačkom ličnošću i bogatstvom umetničkog izraza".Nagrada se dodeljuje za celokupno ostvarenje "aktivnog glumca u punoj umetničkoj zrelosti" i sastoji se od plakete nacionalnog teatra, statuete Žanke Stokić i novčanog iznosa.


O ovogodišnjoj dobitnici odlučivao je žiri u kom je bila prethodna dobitnica Gorica Popović, upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić, glavni i odgovorni Večernjih novosti Milorad Vučelić, dramaturškinja Ivana Dimić i reditelj Boris Liješević, piše N1.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Mile iz Chicaga u 09.05.2022 14:50:51 h
     0 
Tanja Boskovic velika srpska glumica.bez skandala kroz tezak zivot.Cestitam