Glas Javnosti

TAJ ČUDESNI REDITELJ PASKALJEVIĆ: Voleo je život, krio duboku ranjivost i proneo našu kulturu širom sveta, čulo se na komemoraciji (FOTO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

U Jugoslovenskoj kinoteci okupili su se porodica, prijatelji, kolege i poštovaoci dela jednog od najznačajnijih reditelja jugoslovenske i srpske kinematografije Goranu Paskaljeviću.

Poslednju počast kultnom reditelju, na komemoraciji koja je povodom njegove smrti upriličena danas, odali su  između ostalih Radoslav Rale Zelenović, kompozitor Zoran Simjanović, reditelji Slobodan Šijan i Goran Marković, glumice Branka Petrić i Mira Banjac...

Iako je salu Jugoslovenske kinoteke ušlo tek pedest ljudi, na postavljenim ekranima u holu omogućeno je praćenje komemoracije svima koji nisu bili u prilici da uživo prisustvuju.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić pozvao je na početku prisutne da minutom ćutanja odaju počast velikanu domaće kinematografije,a nakon toga su na velikom platnu usledili odlomci iz filmova Gorana Paskaljevića: "Kako je Hari postao drvo", "Anđeo čuvar", "Poseban tretman", "Tango argentino", "Pas koji je voleo vozove", "San zimske noći", "Varljivo leto 68"...

Prvo se od svog prijatelja opostila glumica Svetlana Ceca Bojković.

Svetlana Bojković    Foto: Tanjug-Goran je voleo život, uživao u komunikaciji sa ljudima i sve to unosio u svoje stvaralaštvo. Zato je njegov odlazak nagao. Proneo je našu kulturu širom sveta… bio je naizgled racionalan, duhovit i racionlalan, ali je krio duboku ranjivost i to ga je izdvajalo od drugih autora i doprinelo da dopre do široke publike koja je to prepoznala, kazala je Bojković.

Bojkovićeva je dodala je da ima osećaj kako je Goran Paskaljević naglo iščupan iz života, naročito glumcima ali i publici do čijih je srca i duše duboko dopirao.

- Iz odlomaka njegovih filmova videli smo da je tu puno lirike, humora, empatije, emocija...Paskaljević je bio čudesan filmski autor bogatog dela i umeo je da uživa u životu. U svim njegovim pojavama. Iz komunikacije sa ljudima je crpeo svoje filmsko stvaralaštvo, kazala je Bojković.

Vrlo lično, na emotivan način kroz suze od svog prijatelja se oprostio reditelj Darko Bajić prisećajući se druženja na filmskom festivalu u Puli i kasnijeg zajedničkog puta u Brazil.

- U Puli mi nije dao nagradu kao član žirija, ali je nakon festivala izrazio želju da me upozna u jednom tamošnjem restoranu. Bio sam van sebe od sreće i kazao mi je da će da me odvede u Brazil kada se već nije založio za mene da mi dodele nagradu u Puli. U Brazilu sam spoznao šta znači kada vas Paskaljević povede na put. U šetnji između okeana i uzavrelih ritmova koji su dolazili iz barova Rio de Žaneira Paskaljević mi je dobacio "Kao Niš na more, kazao je Bajić i dodao da mu je to putovanje u Brazil mnogo značilo u daljoj karijeri i životu.

Darko Bajić   Foto: Tanjug
Čuveni scenograf Miljen Kljaković Kreka kazao je da je ne samo naša već i svetska kinematografija izgubila filmskog velikana.

- Goran je bio veliki sineista, ali i običan čovek. Ostavio je izuzetan opus iza sebe ali je bio čovek koji je pre svega nosio mnogo empatije. U jednom momentu smo organizovali azile za napuštene životinje i takmičili se da uslovi na tim mestima budu što humaniji kazao je Kljaković.

Žan Luj Falkoni, ambasador Francuske u Beogradu napomenuo je da Goran Paslkaljević svojim delom i životom najsnažnije simbolizovao francusko-srpsko prijateljstvo.
-Veliki deo života je proveo u Francuskoj i tamo je zasnovao porodicu i srećni smo što je veliki umetnik baš u našoj zemlji pronašao slobodu i mogućnost i sredstva da izrazi svoj umetnički dar. Bio je cenjen i priznat u Francuskoj, kazao je Luj Falkoni I dodao da je dirnut načinom na koji je Paskaljević izražavao svoj slobodni duh u svojim filmovima.

Reditelj Nebojša Bradić je kazao da mu se čini kako je Paskaljevića oduvek poznavao.

- Voleo sam njegove filmove i često se vraćao njima. Poznanstvo se produbljivalo kroz preplitanje filmske i pozorišne umetnosti...Zajedničkim posetama Bitefu, Festu, Pozorištu na Terazijama, Madlenianumu. Kinoteci koje bi se završavale dugim često kritičkim razgovorima sve do zatvaranja kafana, kazao je Bradić.

Sergej Trifunović   Foto: Tanjug
Glumac Sergej Trifunović se prisetio finalnih momenata Paskaljevićeve odluke da mu da ulogu u filmu "Tuđa Amerika".

- Taj momenat "otopljavanja" između mene i Paskaljevića nikada neću zaboraviti. On je prvi reditelj u mojoj karijeri. Vodio me je kasnije u Teksas, Njujork, Hamburg...Pola sveta sam obišao sa njim i ni to mu nikada neću zaboraviti. Uspevao je da oko sebe sabira neverovatne ljude i to me je uvek fasciniralo, kazao je Trifunović.

(G. J.)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR