Glas Javnosti

Све о Фесту

Kultura
Autor: РТС

Овогодишњи 48. Фест, одржава се од 28. фебруара до 08. марта, под слоганом „Скупљачи емоција“, и на њему ће бити приказано преко 96 премијерних филмских остварења. Фест отвара филм Отац Срдана Голубовића.

 

Овогодишњи 48. Фест, одржава се од 28. фебруара до 08. марта, под слоганом „Скупљачи емоција“, и на њему ће бити приказано преко 96 премијерних филмских остварења. Фест отвара филм Отац Срдана Голубовића.
Међународни филмски фестивал, Фест, један је од главних догађаја културног живота Београда већ 49 година. Жељно ишчекиван, а на њему гужва, блицеви, гламур, црвени тепих. Тискају се људи да виде нова светска остварења свих кинематографија света. Да осете атмосферу правих филмофила.
Први Фест отворен је 9. jануара 1971. године у Дому Синдиката, пројекцијом филма Меш, редитеља Роберта Алтмана. Слоган је био „Храбри нови свет“, а био је осмишљен као годишњи пресек најбољих филмова сезоне.

Први фест био је филмски спектакл, на коме су приказани Одисеја у свемиру, Стенлија Кубрика, Голи у седлу, Дениса Хопера, као и филмови Луиса Буњуела, Живојина Павловића... Многи љубитељи филма мисле да је то био непревазиђени филмски спектакл који је тада представљао прозор у свет.
Филмска критика коју је Милутин Чолић годинама објављивао у листу Политика, била је веома поштована у стручним круговима седме уметности и била је меродавни показатељ тока и развоја филмске уметности, али и одраз укуса најпрефињеније филмске публике. Политика на Фесту додељује награду „Милутин Чолић“.
Фест је увек имао главни, као и неколико пратећих програма. Суштина концепта Феста је да задовољи укусе свих заљубљеника у филм, али и да филм буде квалитетан. Важно је одржати фестивалски дух и на Фест позвати људе који су филм стварали.

Током првог Феста, на репертоару је било 73 филма које је видело око 105.000 гледалаца. Рекорд у гледаности Фест је забележио 1977. године, када је фестивал посетило 252.332 гледалаца. Током деведесетих година Фест је „упао“ у кризу, па је 1997. године прекинут у знак протеста против полицијске интервенције на Бранковом мосту. Године 1993. и 1994.није ни био одржан због међународних сакнкција.
Радио-телевизија Београд је 1970. године у оквиру програма ЈРТ, почела са емитовањем циклуса филмова названих фестове премијере, у оквиру којих су се емитовали филмови који су премијерно приказани на Фесту.
2015. године фест постаје прави такмичарски фестивал са четири такмичарске селекције, Главни такмичарски програм – интернационална селекција, Програм српски филм – национална селекција, Програм „Границе“ – субверзивни и контроверзни филмови из региона који се такмиче за награду „Небојша Ђукелић“. Још једна новина је и увођење награде „Београдски победник“ за изузетан допринос филмској уметности.

Награда „Београдски победник“ установљена је 2014. године на предлог Југослава Пантелића, уметничког директора Феста. Прву награду „Београдски победник“ добила је Mилена Дравић, а 2016. године Бата Живојиновић, Викторија Абрил и Џон Мектирнан. Неда Арнерић, Иштван Сабо и Карен Шахназаров награђени су 2018. године. До сада је Фест имао око четири милиона гледалаца и скоро 4.000 значајних светских филмова.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR