Glas Javnosti

Српска лексикографија и Вуков Рјечник

Kultura
Autor: Глас јавности / Политика / од 17.08.2018.

У оквиру 16. Међународног конгреса слависта, вечерас у 19 сати у Галерији науке и технике САНУ отвара се изложба на којој су изложени Вуков фес, прибор за писање, наочаре, бројни речници и документа

На Филолошком факултету у Београду од данас па до 27. августа, у организацији Међународног комитета слависта и Савеза славистичких друштава Србије, траје 16. Међународни конгрес слависта, а тим поводом вечерашњи термин од 19 сати резервисан је за отварање једне изложбе. Под насловом „Српска лексикографија од Вука до данас” поставка у Галерији науке и технике САНУ представља бројне артефакте који су у вези са двестагодишњицом Вуковог Рјечника, једном од специјалних тема скупа, и развојем српске лексикографије у 19, 20. и 21. веку. Реч је о споју науке и уметности, научних чињеница и префињене естетике, плоду сарадње проф. др Рајне Драгићевић и др Ненада Ивановића и архитекте Озарије Марковић Лашић и графичког дизајнера Небојше Васиљевића.

Према речима Рајне Драгићевић, један од циљева је био указати на значај Рјечника и његов утицај на целокупну српску лексикографију која је настала после тог речника, будући да, на пример, Речник САНУ садржи целокупну лексику Вуковог Рјечника, Речник Матице српске, такође, има много Вукових речи, док Глиша Елезовић у свој Речник косовско-метохијског дијалекта уноси само оне речи које Вук није обрадио.

– И терминолози, баш као и дијалектолози, у својим збиркама и речницима народне терминологије неизоставно полазе од термина обрађених код Вука. Могло би се навести још прегршт примера којима би се показало да је Вуков Рјечник референтна тачка у српској лексикографији. Речници су на изложби представљени и хронолошки, чак се и експлицитно наводи временска линија на којој је назначено време њиховог објављивања. Кренули смо од Вука, а завршили са најновијим примерцима – објашњава наша саговорница и наводи који се још то артефакти налазе у витринама престоничке галерије поред оног најексклузивнијег: Вуковог ручног примерка Рјечника, који се чува у Библиотеци САНУ, на чијим се маргинама налазе бројне Вукове лексикографске напомене.

Глас јавности / Политика / од 17.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR