Glas Javnosti

SNAŽNA PODRŠKA MILOŠU BIKOVIĆU POSLE SRAMNE ODLUKE HBO: Propustio si izmišljenu ulogu, ali sada igraš jednu od najbitnijih!

Kultura
Autor: Glas javnosti

Produkcija HBO odlučila je da zameni Miloša Bikovića u novoj sezoni popularne serije "Beli lotos", nakon što je prvobitno objavljeno da će se srpski glumac pojaviti u trećoj sezoni.

Naime, informacija o njegovom angažmanu pre desetak dana izazvala je burnu reakciju Ukrajine, da bi na društvenoj mreži Iks bio objavljen snimak na kojem je optužen za genocid.

Dramski umetnik je, podsetimo, zbog svog profesionalnog angažmana u Rusiji na meti kritika Ukrajine, a tamošnje ministarstvo objavilo je montirani snimak u kojem su prikazani delovi njegovih filmskih uloga i replike iz scenarija s njegovim izjavama o Rusiji i podsećanjem na nagrade koje je dobio u Moskvi i Beogradu.

- Miloš Biković, srpski glumac, koji podržava Rusiju od početka invazije u punom obimu, sada će igrati u trećoj sezoni HBO serije "Beli lotos". HBO, da li je u redu da radite sa osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo? - napisali su u svojoj objavi na mreži Iks.

Nakon vesti da neće biti deo popularne serije, Bikoviću stižu reči podrške. Ispod njegovog saopštenja oglasio se i reditelj Miloš Avramović (ostavio je srce), ali mnogobrojni fanovi iz celog sveta.


(Foto: Jutjub)

"Tek sad postaješ veličina. Prepoznatljivost si stekao glumom, ali sada imaš priliku da kao Miloš Biković, Srbin, čovek, pojedinac, glas naroda, glas razuma, izneseš svoje mišljenje, svoj stav, koji će ostati večni trag. Baš kao što je Novak Đoković podelio stanovništvo planete, na one sa i one bez razuma.

Tako imaš divnu priliku, da jasno kažeš da je svaki rat besmislen, ali i da ukažeš da oni koji označavaju druge, baš ti licimeri pokreću ratove. Propustio si izmišljenu ulogu, ali upravo igraš jednu od svoj najbitnijih uloga, igraš samog sebe, na ispravnoj strani istorije", piše Stefan Živković.

Kritičar Dimitrije Vojnov je na mreži Iks u svom stilu prokomentarisao:


"Dinar ukinut i na HBO. Zanimljivo je da Miloš Biković ne gubi PR bitku. Ni vesti o otpuštanju ne uspevaju da objasne gde se on u ovom ratu konkretno ogrešio što je vrlo značajno. Pritom uspeva da iznese i svoju izjavu u svetske medije. Nešto dobro u svemu što je loše".

Bikoviću je podršku pružio i bugarski glumac Aleksandar Sano, kolega iz franšize "Južni vetar".

"Ostani uzdignute glave, brate. Glupost uvek prolazi jer je slaba i lišena smisla. Što se tiče nekih komentara ovde, stvar je potpune praznine duše i intelekta ako ne možeš odvojiti umetnost od politike", glasi njegov komentar.



Glumac se noćas oglasio saopštenjem.

"Odrastao sam u zemlji razorenoj ratom. Kada sam imao 11 godina, dane i noći sam provodio u skloništu, dok je bombardovana moja zemlja i moj rodni grad. Takvu pustoš nikad nikome ne bih poželeo.

Svakim danom je sve više sukoba svuda u celom svetu. Svaki od njih je različit. I svaki od njih je strašan. Voleo bih da svi oni prestanu i da pobedi princip ljubavi.

Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući senku na suštinu umetničke slobode. Rezultat takvog narativa je trijumf besmisla i poraz umetnosti.


Počastvovan sam što sam izbaran da budem deo Belog lotosa, TV serije koju veoma uvažavam, i uz kolege koje izuzetno poštujem. Ipak, moje učešće u njoj nije moguće iz razloga koji su van domena kulture, i ja se neću poklanjati narativu koji ugrožava moj integritet.

Želim da se zahvalim svima koji su bili uz mene, a mojim kolegama želim veliki uspeh u novoj sezoni. Uprkos svemu, ja i dalje verujem da umetnost leči i da može da ujedini čovečanstvo. Stoga će moja uverenja i moja posvećenost umetnosti ostati nepromenjeni".


Početak snimanja nove sezone planiran je za nekoliko dana na ostrvima Koh Samuiji i Puket, kao i u Bangkoku na Tajlandu i pratiće novu grupu gostiju u čuvenom letovalištu "Beli lotos". Prethodno najavljena glumačka postava uključuje i Lesli Bib, Keri Kun, Dom Hetrakul, Džejsona Ajzaksa, Mišel Monagen, Parker Posei, Natašu Rotvel i Tejmi Taptimtong.

Prva sezona, koja je premijerno prikazana u julu 2021. i smeštena na Havajima, dobila je 20 nominacija za nagradu Emi u 13 kategorija za 10 pobeda. Druga sezona iz decembra 2022, smeštena je na Siciliji i dobila je 23, a Dženifer Kulidž zbog uloge Tanje Makvojd je osvojila Emi za najbolju sporednu glumicu.

Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR