Glas Javnosti

Slikar Mihajlo Miša Kravcev za GLAS JAVNOSTI pred beogradsku izložbu: Ja ne slikam da bih vas zadivio! (FOTO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Posle više od godinu dana i brojnih značajnih izložbi po svetu, Mihajlo Miša Kravcev, jedan od najplodnijih i svakako poznatijih savremenih slikara, ponovo izlaže u svom rodnom gradu.

Ovoga puta biće izložene isključivo plave slike ovog umetnika po ličnom izboru doajena srpske likovne scene Momčila Moše Todorovića, koji je sa svojom galerijom "Radionica duše" ujedno i organizator izložbe, a sama izložba "Kravcev u plavom", biće otvorena 17. novembra u 19 časova u Centru lepih umetnosti "Guarnerius", Džordža Vašingtona 12 i trajaće do 1. decembra 2020.

Izložbu će uz Todorovića otvoriti i Maja Živanović, likovna kritičarka koja je za ovu priliku i napisala uvodni tekst u katalogu, a posetiocima će, tokom trajanja izložbe, biti dostupna i velika ilustrovana monografija Miše Mihajla Kravceva, koju je prošle godine objavila izdavačka kuća "Dereta", a koja će na izložbi moći da se nabavi sa specijalnim sajamskim popustom.

U poslednjih nekoliko godina, Kravcev je imao zaista izuzetne uspehe, posebno u inostranstvu. Nedavno, učestvovao je uz druge odabrane slikare iz celog sveta, na izložbi u Veneciji u sklopu pratećeg programa upravo završenog filmskog festivala, bio je veoma zapažen na velikoj aukciji slika, koju su neki od vodećih evropskih kritičara organizovali na SKY televiziji, a ista TV pripremila je o njemu i posebnu reportažu.

Osim zapažene velike samostalne izložbe u Milanu, marta 2019, koju je lično otvorio Đorđo Graso, stalni selektor Venecijanskog Bijenalea, učestvovao je na velikoj revijalnoj međunarodnoj kolektivnoj izložbi u velelepnoj palati Zenobio, u sklopu Venecijanskog Bijenala 2019, na međunarodnoj kolektivnoj izložbi u Materi, prošlogodišnjoj kulturnoj prestonici Evrope, Velikoj Božićnoj izložbi, kao i na još nekoliko značajnih izložbi tog ranga.

- Ja nemam posebne faze i cikluse, ja slikam po raspoloženju i u svim bojama, kaže Kravcev za Glas javnosti.

On je takođe dodao da je beogradska izložba je stara ideja Momćila Todorovića koji je uvek posebno isticao kako je rekao "te moje jednopotezne plave slike".

-Mislim da je to malo i pitanje ukusa, u inostranstvu ističu posebno moj kolorit, Maja Živanović osim kolorita i atmosfere posebno voli moje flamingose. U svakom slučaju, da mi je bilo ko drugi predložio izložbu samo jedne vrste slika, glatko bih odbio, ali ipak dopuštam da jedan vizionar kalibra Moše Todorovića vidi i nešto što ja još uvek možda ne primećujem, a to će već vreme pokazati, ali opet, šta u slikarstvu i umetnosti nije pitanje ukusa. 21-i vek nije u laganom hodu, kao na primer 19-ti ili oni pre njega, on je u punom trku i mnogo je brži od 20-og. Sada se jedna zgrada ne može zidati 30 godina, nema se vremena da se boje mukotrpno prave od pigmenata iz prirode, ne postoji potreba za dvorskim slikarima koji će u eri ove digitalne tehnologije ovekovečiti neke važne ličnosti ili trenutke. Smatram da je jedini put slikarstva danas u onom duhu koje nijedna mašina ne može preneti niti udahnuti i zato odbijam da kopiram već naslikano ili slikam po uskim ustanovljenim šablonima, onako isto kao što tramvaj ide po šinama, u krug i uvek isto. Imam svoj veoma specifičan stil, koji se možda i najlakše razaznaje upravo na tim mojim plavim slikama, kaže Miša Mihajlo Kravcev.

Govoreći o slikama koje su za poznavaoce umetnosti prepoznatljive po specifičnim bojama, ali i flamingosima, konjima kao i bajkovitim jednorozima slikar istiće da će ovaj kulturni događaj Beograd pamtiti...

- Ja ne slikam da bih vas zadivio zato što ste nešto prepoznali. Ja slikam da Vam udahnem i prenesem nešto što će Vas kompletno ispuniti i što ćete uvek iznova poželeti i prihvatiti kao deo sebe i svoje duše. I što je svaka duša, kao deo one jedne jedinstvene, oduvek imala i osećala.

(Glas javnosti, foto: Privatna arhiva)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR