Glas Javnosti

SLIKA GUSTAVA KLIMTA "POLJUBAC" KRIJE TUŽNU LJUBAVNU PRIČU: Na samrti je tražio da vidi SAMO NJU! (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

"Poljubac" austrijskog slikara Gustava Klimta jedna je od svakako najpoznatijih umetničkih dela na svetu. Osim što se kao original može videti u galeriji Belvedere motiv Klimtovog 'Poljupca" prisutan je i na šoljama, majicama, kutijama bombonjera... Ipak, iza jedne od najvoljenijih svetskih slika krije se tužna ljubavna priča.

Iza jednog od najpoznatijieg umetničkih dela Gustava Klimta iz njegove zlatne faze krije se priča o ljubavi slikara i njegove muze, mlade modne dizajnerke Emili Flege.

Dve figure priljubljene jedna uz drugu u nežnom zagrljaju, prikrivene cvećem na zlatnoj podlozi, zauvek su ostale ovekovečene na platnu.

Veza umetničkog para u to vreme bila je izuzetno neobična i van tadašnjih okvira zato što su bili jako nezavisni i odlučili su se za vezu bez dece, živeći ispunjenim boemskim životom.

Emili, uspešna poslovna žena i dizajnerka, iako je ostala nepriznata u istoriji mode, ostavila je dubok trag u srcu umetnika. Uz njegovu pomoć, zajedno s dve sestre otvorila je u bečkoj ulici Mariahilfer modni salon “Schwestern Flöge”, nezaobilaznu modnu stanicu.

wikipedia

Emili je dva puta godišnje putovala u Pariz po najmodernije tkanine, dugmad i perlice, a njen je salon imao 80 zaposlenih koji su vredno radili na svakom odevnom predmetu.

Njene avangardne kreacije koje je kreirala uz pomoć sestara bile su presedan u to vreme, jer su svojom inovacijom u krojevima, dezenima i bojama odskakale od tadašnjih modnih okvira.

Atraktivna i unikatna odeća bila je suprotna onome što se moglo naći u modnim magazinima koji su uglavnom imali konfekcijsku odeću. Uticaj koji je Klimt ostavio na Emili mogao se videti i pri ulasku u modni salon koji je bio opremljen neobičnim nameštajem.

wikipedia

Par se upoznao kada je ona imala jedva 18 godina, a Klimt je bio 12 godina stariji od nje. Od prvog trenutka su postali nerazdvojni. Pojedini izvori su kasnije tvrdili da je Emilija pokušala da se ubije, da je popila preveliku količinu pilula za spavanje, nakon što je saznala da je Klimt zaprosio bečku kompozitorku Almu Šindler, koja je u to vreme smatrana najlepšom devojkom u Beču.

Klimt je navodno imao 14 vanbračne dece.

Detalji o njenom kasnijem životu su manje poznati. Nastavila je da radi kao modna dizajnerka do 1938. godine, a njen posao je pogotovo patio nakon gubitka mnogih mušterija jevrejskog porekla, što je bio rezultat tadašnjih tragičnih istorijskih dešavanja.

Umrla je 26. maja 1952, u 78. godini. Uzrok njene smrti je nepoznat.

Klimt je navodno na svojoj samrtnoj postelji, 1918. godine, izgovorio samo reči: “Dovedite mi Emiliju”.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR