Glas Javnosti

SLAVLJE U ATELJEU 212: Za rođendan "Ljubavno pismo" i izložba Veljka Mihajlovića

Kultura
Autor: Glas javnosti

Atelje 212 danas obeležava 65 godina postojanja, a tim povodom će biti organizovan izložba umetnika Veljka Mihajlovića i prikazana kultna predstava "Ljubavno pismo".

Pozorište Atelje 212 obeležiće danas 65 godina od postojanja, na dan kada je u maloj sali stare "Borbe" davne 1956. godine izvedena prva predstava, koncertno izvođenje Geteovog "Fausta" u režiji Mire Trailović. Ovo pozorište osnovala je grupa umetnika sa namerom da se u ovom teatru prikazuju komadi avangrardni u odnosu na druga beogradska pozorišta.

Povodom jubileja, zakazana su dva događaja - izložba kolaža posvećenih Ateljeu 212, umetnika Veljka Mihajlovića koja će biti postavljena u gornjem foajeu danas od 12 časova i kultna predstava "Ljubavno pismo" od 19.30 časova. Ovaj komad jedan je od najdugovečnijih na pozorišnoj sceni Beograda i uspešno se izvodi od marta 1994 godine po tekstu Zlatana Fazlagića i Zorana Bačića, a u režiji Branka Kičića. Glumačku podelu čine Gorica Popović, Tanja Bošković, Miodrag Krstović, Branislav Zeremski, Dubravka Mijatović, Gordan Kičić, Dragana Đukić i Nenad Ćirić.

Atelje je često bio mesto na kome su se prvi put u ovom delu Evrope izvodile najvažnije predstave poput komada "Čekajući Godoa" Semjuela Beketa, najznačajnije drame 20. veka. Sve što se danas naziva modernim, aktuelnim, eksperimentalnim, kao da je nastalo baš u Ateljeu, poput BITEF-a i mjuzikla "Kosa" koji je u našoj prestonici izveden samo godinu dana nakon brodvejske premijere, kada je Beograd bio peti grad u svetu nakon Njujorka, Londona, Pariza i Minhena.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR