Glas Javnosti

SKORO SVI SU GLEDALI OVAJ FILM ALI NE ZNAJU ZA JEDAN DETALJ: Ovo je tajna koju krije "VARIOLA VERA"! (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Film "Variola Vera" Gorana Markovića jedno je od najboljih domaćih kinematografskih ostvarenja svih vremena i jedan od najboljih jugoslovenskih i srpskih horora.

Prateći epidemiju Variole koja je 1972. buknula u tadašnjoj SFRJ Marković je kroz događaje na Prvoj hiriuškoj klinici u Beogradu gde je dopremljen nulti pacijent sa Kosova opisao i događaje u društvu.

Vrsnu glumačku elipu predvodili su Rade Šerbedžija. Rade Marković, Aleksandar Berček, Vladica Milosavljević i drugi...

Film je snimljen pre skoro četiri decenije, 1982. godine na desetogodišnjicu od izbijanja epidemije. Kao posebno ušpetljiv liku filmu svima je ostrao mali Kalimero, dete koje nažalost među prvima u bolnici pretvorenoj u karantin podleže teškoj bolesti.

Ono što međutim mnogi ne znaju jeste da je scena u kojoj mali Kalimero umire i koja je vrlo portesna zapravo snimana uz puno smeha, tako bar kruži urbana legenda!

Naime, da bi opustili dečaka koji je glumio Kalimera a i da bi on uverljivije odglumio scenu gde u agoniji umire, Rade Šerbedžija i Ratko Tankosić-Sarma zasmejavali su malog naturščika kreveljenjem i vicevima tako da se on tresao od semha a u kadru filma mu se trese ruka sa boginjama, ali ne od groznice već zapravo od smeha!

Mali Kalimero se inače pojavio i u Bajaginom spotu "Šarene pilule za lilule".

(Glas javnosti/S. Milovanović)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR