Glas Javnosti

SKANDAL: Naš proslavljeni UMETNIK Era MIlivojević NEĆE BITI SAHRANJEN U ALEJI VELIKANA? Stigao samo KRATAK odgovor nadležnih!

Kultura
Autor:

Era Milivojević, jedan od najvećih konceptualnih umetnika sa ovih prostora, neće biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, jer Grad Beograd nije uvažio inicijativu Udruženja likovnih umetnika Srbije sa obrazloženjem da "ne ispunjava uslove".

Era Milivojević će, zbog toga, počivati u rodnom Užicu.

Slobodan Era Milivojević preminuo je 17. marta u Beogradu u 77. godini. Nakon smrti umetnika, koga su mnogi za života okarakterisali kao vizionara i revolucionara na ovdašnjoj kulturnoj sceni, dve institucije (ULUS i Muzej savremene umetnosti, kao i neki pojedinci) obratili su se Gradu Beogradu sa molbom da Milivojević bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Na zvanične dopise odgovor nisu dobili, a nezvanično je, kako saznaje portal Nova.rs, iz Kabineta gradonačelnika obrazloženo da Era Milivojević “ne ispunjava uslove” da počiva u Aleji, prenosi portal Nova.rs.

- Udruženje likovnih umetnika Srbije je 19. marta nezvanično saznalo da kancelarija gradonačelnika nije uvažila inicijativu ULUS i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu da umetnik Era Milivojević bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, iako na dopise dve institucije nije stigao odgovor - saopštio je ULUS, navodeći da je u pitanju “nepravda prema kulturnoj javnosti, struci likovnih umetnika i ličnosti Slobodana Ere Milivojevića, jedinstvenog i produktivnog stvaraoca”.

- Apelujemo na gradonačelnika i članove komisije da preispitaju svoju odluku - dodaje se u saopštenju ULUS-a.

Ovu informaciju potvrdio nam je i Milivojevićev blizak prijatelj, scenograf, filmski i TV autor i producent Vladan Caričić:

– Znam da su dve institucije pokrenule proceduru da se Era sahrani u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju – Muzej savremene umetnosti i ULUS. Takođe, znam i da je nekolicina novinara kontaktirala Kabinet gradonačelnika i da su se interesovali za “slučaj”, ali nisu dobili odgovor. Odgovor iz kabineta, prema informaciji kojom raspolažem, jeste da “ne ispunjava uslove”, što je potpuno apsurdno. Jer, ako neko pogleda uslove neophodne za sahranjivanje u Aleji, jasno je da ih Era Milivojević u potpunosti ispunjava – odsečan je Caričić u razgovoru za Nova.rs.

Ako se samo letimično pogleda karijera Ere Milivojevića i sva priznanja kojima je ovenčan, Caričićeve reči dodatno dobijaju na težini.

Rođen u Užicu 1944. godine, diplomirao je 1965. na Školi za primenjenu umetnost u Novom Sadu, a potom 1971. i na odseku za slikarstvo Akademije likovnih umetnosti u Beogradu u klasi Stojana Ćelića. Prvu značajnu samostalnu izložbu “Naivna slika” Milivojević je realizovao 1976. godine u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, ali još od početka sedamdesetih delovao je u Studentskom kulturnom centru, gde je kao deo neformalne grupe šestoro umetnika (Raša Todosijević, Marina Abramović, Zoran Popović, Neša Paripović i Gergelj Urkom) realizovao brojne umetničke akcije i performanse koji su uneli tektonske promene u način umetničkog izražavanja i delovanja na ovdašnjoj sceni. Poslednji put publika je imala priliku da vidi njegov rad na Jesenjoj izložbi ULUS-a “Upleteni” prošlog decembra.

(Glas javnosti/Nova.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR