Glas Javnosti

SERIJAL O KOSOVU I METOHIJI SNIMAN U TAJNOSTI: Prvorazredni ISTORIJSKI IZVOR, stigla podrška od Rusa i UNESCO-a!

Kultura
Autor: Glas javnosti

Gračanica, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška, Pećka patrijaršija, ali i crkve i manastiri u Sokolici, Zočištu, Bogutovcu, Štrpcu, Uroševcu, Lipljanu i još 180 lokacija na kojima su i srpske crkve i manastiri, kao i mesta na kojima su nekad bile svetinje, po prvi put je ovekovečeno okom kamere i naći će se u velikom serijalu "Filmskih novosti".

Celokupno srpsko pravoslavno nasleđe na Kosovu i Metohiji koje i danas živi u srpskim crkvama i manastirima, uskoro će biti predstavljeno celom svetu, a gledaoci iz Srbije i Rusije će imati tu čast da ga vide prvi!

Naime, ovaj kapitalni projekat je sniman tri godine u tajnosti, zbog straha od podmetanja klipova iz Prištine, i biće preveden je na pet stranih jezika - prenosi Sputnjik.

Direktor "Filmskih novosti", Vladimir Tomčić izjavio je da je projektu radilo gotovo 70 ljudi, stručnjaka, istoričara, istoričara umetosti, arheologa, antropologa, teologa i etnologa.

"Mnoge lokacije na Kosovu i Metohiji nije bilo lako snimati iz poznatih razloga, ali smo angažovali i lokalne kamermane, montažere. Uprkos uvreženom mišljenju da se sve što vredi nalazi u Beogradu, oni su se pokazali odličnim, ti mladi ljudi uradili su odličan posao", kaže Tomčić.

Foto: Wikipedia

Prvorazredni istorijski izvor koji će biti od velike važnosti i u političkom smislu

Istoričar Dejan Ristić, jedan od stručnjaka angažovanih na ovom izuzetnom projektu, smatra da ovo nije samo serijal jer je reč o poduhvatu koji je jako dugo i sa pažnjom pripreman. Po prvi put je na sistematičan način napravljen dokumentarni filmski materijal koji u isto vreme predstavlja i prvorazredni istorijski izvor.

"Serijal je sniman poslednje tri godine, ali smo se potrudili da realizacija do ovog trenutka bude poznata malom krugu ljudi, kako bi smo izbegli sve moguće prepreke koje bi privremene vlasti u Prištini, organi lokalne samouprave u okviru takozvanog kosovskog sitema ili bilo ko drugi nedobronameran mogao da pričini ekipama na terenu, stručnjacima koji su bili sa njima, čitavom poduhvatu", naveo je Ristić.

On dodaje da je izuzetno važan prelazak jezičke barijere, serijal nije rađen samo za domaće gledaoce. Kako bi javnosti objasnio koliko je ovaj projekat bitan i u političkom smislu, podsetio nas je na reakcije javnosti na Kosovu i Metohiji koja se izuzetno uznemirila kada je predsednik Srbije jednom svetskom zvaničniku poklonio knjigu, istinu o srpskom nasleđu na Kosovu, i to na engleskom jeziku.

"Projekat je rađen i za svet, kako bi smo međunarodnu javnost, donosioce političkih odluka, intelektualnu elitu koja u zapadnim zemljama itekako utiče na političke odluke i formiranje javnog mnjenja, upoznali sa istorijskim činjenicama, javno dostupnim i proverljivim istorijskim činjenicama. Ono što je još važnije, prelazimo iz višedecenijske pasivnosti u novi korak. Rekli smo, ajmo da mi diktiramo ono što se dešava, a ne da stalno odgovaramo, da reagujemo na nečije postupke koji su nedobronamerni, pseudonaučni, politikantski", kaže ovaj istoričar.

Albanci na Kosovu i Metohiji svojataju srpsku zemlju, državnost, istoriju, a posebno srpske svetinje

"Dva albanska filma, serijala o manastirima su sramna, tehnički je urađeno dobro, budžet im je bio veći od našeg, što je manje bitno, ali naš rad je argumentovan. Serijal će biti preveden na ruski, engleski, francuski, kineski, nemački, španski, ali i na albanski", kaže Vladimir Tomčić.

Jedan od glavnih ciljeva serijala o crkvama i manastirima na Kosovu i Metohiji, kako navode, jeste da se pokaže da tamo nisu samo građevine već živa Crkva Hristova, koju Srbi na ovom mestu brane.

"Naravno da moramo prikazati, freske, ikone, arhitekturu, ali snimali smo i krštenja, venčanja, monašenja, proslave Uskrsa, Božića, da se vidi da ta Crkva živi, da je narod deo nje, da je organski za nju vezan", kaže Tomčić.

Ruska televizija oduševljena, stigla podrška i od UNESCO-a

Serijal je dobio podršku više ministarstvara, nacionalnih ustanova kulture, a realizovan je sa blagoslovom blaženopočivšeg patrijarha Irineja i vladike raško - prizrenskog Teodosija, ali i uz podršku UNESKO.

Prvih 30 epizoda koje predstavljaju segmente našeg istorijskog, kulturnog i duhovnog identiteta na Kosovu i Metohiji već je montirano. Uporedu traju pregovori sa javnim servisom Srbije i sa ruskom crkvenom televizijom "Hram" na kojima bi ovaj izvanredan serijal trebalo biti emitovan.

"Ruska televizija je oduševljena! Sada radimo na simultanom prevođenju, jer se u Rusiji ovakvi sadržaji ne titluju, sigurni smo da će ga uzeti, jer sam duboko uveren da je za njih ovo više od filmske igre, to je kultura, vera, ali i politika. "Filmske novosti" će, uz moju veliku želju, dati da se serijal besplatno prikaže u Rusiji, verujući da je ovo itekako vredno da se prikaže na gotovo najgledanijoj televiziji u toj zemlji", ističe Tomčić i dodaje da u Rusiju neće otići ceo serijal, uz objašnjenje da, iako su ravne nekim svetskim poznatim svetinjama, Rusima i ljudima sa strane ne može na isti način biti interesantna Pećka patrijaršija i neka manja crkva koja je takođe iz 13. ili 14. veka.

Hrišćansko, istorijsko, duhovno i umetničko nasleđe Srba sa Kosova i Metohije naći i na specijalizovanim jutjub kanalima, na radost mnogih. 

(Glas javnosti)

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR