Glas Javnosti

Šerbedžija: Paraziti se tove nad ostacima opljačkane zemlje

Kultura
Autor: Глас јавности

Glumac Rade Šerbedžija ocenio je da su kriminal i korupcija preplavile "naše novonastale državice" i da to više nikakva vlast ne može sprečiti.

"Karijeristi napreduju i tove se kao paraziti nad ostacima opljačkane zemlje, zadovoljavajući se mrvicama sa stolova bogatih novobogataša, a masa je potpuno prepuštena beznađu i anarhiji. Ta masa predvođena slabašnom opozicijom iscrpljuje se u dokonim potezima, šetnjama i akcijama. Ali kada se čaša prelije, bojim se da može doći do nemilih scena na ulicama naših gradova", rekao je Šerbedžija za novi broj nedeljnika NIN.

On je dodao da sve zavisi od toga koliko dugo će da traje narodno slepilo.

"Mi već uveliko živimo život Orvelove '1984' i Hakslijevog 'Vrlog novog sveta'. Zar ne postoje u nas 'Velika braća' koja sve vide, sve slušaju i sve znaju. Mi smo već dugo zarobljenici u našim malim sigurnim kavezima, u kojima nas hrane mrvicama za preživljavanje, a pojmovi slobode, demokratije i ravnopravnosti odavno su nepoznanice u našim životima i puka uteha za bezazlene duše", rekao je on.

Šerbedžija je ocenio da priroda uzima stvari u svoje ruke i brani se od ljudske civilizacije koja sistematski uništava planetu. 

"I odjednom pred njezinim svirepim pretnjama svi postajemo isti. Ništa ti ne pomaže što si enormno bogat kada je i najbogatiji i najsiromašniji čovek na ovome svetu jednak kandidat smrti", rekao je on.

Glumac je dodao da države nastale nakon raspada Jugoslavije, slede politike velikih imperijalističkih sila i isto se tako naoružavaju i prodaju oružje, zapostavljajući sve druge vitalne društvene potrebe, od ekonomije do kulture.

Govoreći za NIN o podršci koju je dao Zoranu Milanoviću u Hrvatskoj, Šerbedžija je rekao da je Milanović pametan čovek i političar odgojen na liberalnim principima, kojem nisu strani ni socijalistički ni liberalni ni savremeni gradjanski vidovi mogućeg uredjenja savremenog društva.

"Verujem da će odraditi svoj predsednički mandat uspešno, kao što je to već svojim prvim potezima i akcijama potvrdio, ali se nadam i da će svojom pojavom i delovanjem stvarati čvršću levicu u Hrvatskoj, što će se sigurno odraziti i na hrvatske odnose prema susednim zemljama, medju kojima je odnos izmedju Srbije i Hrvatske oduvek bio najvažniji medju ovim našim južnoslovenskim narodima", rekao je Šerbedžija.

(Izvor: Beta/NIN/N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR