Glas Javnosti

SEDAM KRATKIH KNJIGA KOJE MORATE DA PROČITATE U ŽIVOTU: Klasici za sva vremena!

Kultura
Autor: Glas javnosti

Čitanje knjige uvek je dobra ideja, ali ponekad nismo u mogućnosti tome da posvetimo puno vremena. Međutim, postoje kratki književni klasici koji se mogu pročitati u jednom dahu i - jednom danu. Ovi su neki od najboljih kratkih klasika koje nećete moći da ispustite i pročitaćete ih za jedno popodne!

1. Mali princ, Antoan de Sent Egziperi (112 stranica)

Tokom Drugog svetskog rata pilotov avion srušio se u pustinji i upoznaje princa koji nije s ove planete. Dok planiraju svoj beg iz pustinje, princ opisuje svoje putovanje i kako želi da se vrati svojoj planeti i cvetu koji voli. Ovo je knjiga za decu koju svaka odrasla osoba treba da pročita!

2. Magbet, Vilijam Šekspir (142 stranice)

Reč je o najkraćoj tragediji koju je napisao slavni Šekspir. Škotski general Magbet prima proročanstvo od tri veštice da će jednog dana postati kralj Škotske. Nakon toga njegova ga žena savetuje i on ubija kralja Dankana i preuzima škotski tron, ali postaje paranoičan i stvari se tada još više zakomplikuju...

3. Doručak kod Tifanija, Truman Kapote (180 stranica)

Upečatljiva novela baš kao i njen glavni lik – Holi Golajtli, koja voli da šokira ljude svojim stavovima i delovima svoga života, i to radi vrlo promišljeno. Tokom godinu dana ona se sve više otkriva pripovedaču koji postaje fasciniran njenim životnim stilom.

4. Starac i more, Ernest Hemingvej (127 stranica)

Za ovaj roman Hemingvej je dobio Pulicerovu i Nobelovu nagradu. Radnja prati ribara koji odluči da zaplovi u svom čamcu prema okeanskoj pučini u nadi da će imati uspešan ulov. No odlazi mnogo dalje nego inače i tada započinje njegova borba s morem...

5. Neobičan slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda, Robert Luis Stivenson (141 stranica)

Ovo je jedna od najboljih alegorija o ljudskoj prirodi i naravi. Naučnik Henri Džekil odluči da napravi napitak kako bi maskirao svoju zlu unutrašnju prirodu, ali to ne polazi po planu. Njegova druga ličnost Edvard Hajd samo još više dolazi do izražaja i počinje da prevladava njime.

6. Životinjska farma, Džordž Orvel (112 stranica)

Reč je o još jednoj alegoriji, ovoga puta o Ruskoj revoluciji. Životinje na jednoj farmi odluče da svrgnu i proteraju svoje ljudske vlasnike i tlačitelje. One zavladaju farmom, ali polako se gubi jednakost među njima i dolazi do razdora i odvajanja.

7. Stranac, Alber Kami (123 stranice)

Jedan od najznačajnijih romana u francuskoj, ali i u svetskoj književnosti. Bavi se apsurdom ljudske egzistencije i besmislenim nizom slučajnosti pred kojim ne možemo pobeći. Glavni lik okružen je ljudima koji ga zapravo ne razumeju i nizom nesrećnih okolnosti, pa mu se život strašno zagorča.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR