Glas Javnosti

SEĆANJE NA SONJU SAVIĆ: Žena čijim se delima dive, a čijem se načinu života zamera

Kultura
Autor: Glas Javnosti

Jedna od najpoznatijih i najtalentovanijih srpskih glumica bila je Sonja Savić, preminula je prerano u 48. godini života, a 23. septembra će biti tačno 12 godina od njene smrti. Bila je glumica koja je volela život i koju je život voleo, ali su često imali nesuglasice.

Sonja je imala blisatavu karijeru i važila je za jednu od najfatalnijih žena srpske kinematografije 80-ih godina, imala specifičan promukao glas po kom je bila prepoznatljiva.

Zauvek će ostati lepa studentkinja Una koja je zavela Radeta Šerbedžiju, ali imala je još mnogo uloga po kojima će je pamtiti javnost stare Jugoslavije.

Ovim ulogama tokom osamdesetih godina izborila je status zvezde domaćeg filma: "Živeti kao sav normalan svet", "Šećerna vodica", "Davitelj protiv davitelja", "Balkanski špijun", "Čavka", "Kako je propao rokenrol" …

I posle 12 godina Sonja je posebna, a o njoj se i dalje vode ozbiljne polemike kojima se Srbija praktično deli na pola.

Ljubavni život

Sonjina najveća i jedina ljubav bio je džez muzičar Vlajko Lalić. Ona je imala samo 15 godina kada su se upoznali, a do poslednjeg trenutka je volela samo njega.

Razdvojila ih je njegova prerana smrt 1990. godine, kada se utopio na jedrenju kad ga je zahvatila oluja.

Sonja je poste te tragedila upala u ozbiljnu depresiju, a ljudi bliski njoj tada su govorili da je to bio razlog što je počela da konzumira narkotike.

Neretko se uz njeno ime pominje “način na koji je živela”.  

A onda, nepravedno, dođe i način na koji je umrla.

23.09.2028.

Naime, 23. septembra 2008. godine  Sonja je pronađena mrtva u svom stanu, a lekari su mogli samo da konstatuju smrt.

Po medijima su se tada provlačile informacije da je preminula usled prevelike doze nedozvoljenih supsatnci u 48. godini života, kao i da je pronađena mrtva u stanu koji, osim prljavog dušeka, nije imao nikakav drugi nameštaj.

Dok su komšije ove glumice tvrdile da je spavala na dušeku na podu, a da su svuda okolo bili razbacani upotrebljeni špricevi.

Šta se zamera Sonji i još važnije, KO JOJ ZAMERA?

Početkom ove 2020. godine odjeknula je vest da Sonja Savić neće dobiti ulicu u svom rodnom Čačku,koji je prema rečima mnogih njenih kolega, mnogo volela, a razlog je naravno "njen način života".

Dok jedni ovu odluku smatraju opravdanom, drugi govore o lažnom moralisanju, te nabrajaju silne javne ličnosti čija je "vrlina" pod velikim znakom pitanja, a imaju svoju ulicu.

Na stranu poređenje sa drugim javnim ličnostima, ovde se radi o velikoj i pretalentovanoj glumici koja je zaslužila i više od ulice.

Elem, Sonja je izabrala put kojim je išla nekad uzbrdo, nekad nizbrdo, a ako ne možemo da pomognemo nismo ni u poziciji da osuđujemo, a kamoli da odlučujemo o tome kako će neko drugi gledati na taj njen famozni “način života”.

Pored problema sa narkoticama, koji je Sonja imala i koji niko ne poriče, imala je i problem osećaja koji joj je pružan od strane društva. Kakvu grešku SME da načini jedna javna ličnost koju su svi voleli? Da li sme da bude depresivna? Da li je uopšte moguće da joj bude teško? I čime se to depresija leči?

Sonja na meti društvenih kritika i pritisaka nije opstala i to je najveća greška koju je napravila, što nije bila jača od društva i jača od sebe.   

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR