Glas Javnosti

Сећање на славну суграђанку: Цвеће за 75. ГОДИШЊИЦУ СМРТИ Милене Павловић-Барили

Kultura
Autor: Novosti.rs/foto:wikipedia

Чувена сликарка преминула је 6. марта 1945. године у Њујорку, а четири године касније њена урна пренета је на гробље за странце у Риму


Пожаревац – Полагањем цвећа испред бисте у Сунчаном парку, у Пожаревцу се 6. марта обележава 75. годишњица смрти чувене сликарке Милене Павловић-Барили (1909-1945), једног од најзначајнијих представника српског надреализма између два светска рата.

Милена је рођена у Пожаревцу, 5. новембра 1909. године, од мајке Данице Павловић и оца Бруна Барилија, италијанског композитора, песника и путописца. Сликарско образовање стицала је у београдској Уметничкој школи и у Минхену, у коме је боравила до 1928. године.

 Све до почетка Другог светског рата, живела је и радила у Лондону, Паризу и Риму, излажући широм Европе, заједно са најпознатијим уметницима авангарде.

 У августу 1939. године одлази у Њујорк, где је провела последњих шест година живота.

 Умрла је 6. марта 1945. године, а њена урна пренета је четири године касније на гробље за странце у Риму, у комплексу парка Тестаћо, на којем су касније сахрањени и њени родитељи.

 У спомен на чувену суграђанку, Пожаревљани су у кући породице Павловић основали галерију која носи њено име, са око 900 радова из различитих периода стваралаштва.

Осим тога, покренули су и бијанеле „У светлости Милене“ и поставили њену бисту у Сунчаном парку, у којем се налазе бисте и осталих познатих уметника, који су рођењем или радом везане за Пожаревац. Међу њима су глумци Миливоје Живановић и Жанка Стокић, драматург Слободан Стојановић и песникиња Милица Стојадиновић «Српкиња».

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR