Glas Javnosti

Sava Popović Tekelija pre 200 godina je upozorio: Manite se tih naziva Bosanac, Dalmatinac, Srbijanac...

Kultura
Autor: Glas javnosti

U SRPSKOJ istoriji malo je bilo uglednih, obrazovanih i bogatih ljudi poput Save Tekelije. I malo je Srba koji su kompletan svoj život, ugled, znanje i imetak nesebično podarili svojoj naciji. To je učinio Tekelija, postavši tako jedna od ključnih ličnosti svoga naroda u prvoj polovini 19. veka.

Sava Popović Tekelija (Arad, 28. avgust 1761 — Pešta, 21. septembar 1842) je bio prvi Srbin doktor prava, osnivač jedne od najvećih zadužbina izvan Srbije - zavod Tekelijanuma, predsednik Matice srpske, plemić, carski tajni savetnik i "zlatne ostruge vitez", pravnik, filantrop i ktitor. bio je poslednja figura starinskog srpskog velikaša, a, u isti čas, i prva, izrazita figura modernog našeg čoveka Potiče iz srpske banatske vojničke i plemićke porodice Popović, koja je izdanak stare vlastelinske srpske loze.

Tekelija je znao da je potrebna snaga uma i razuma da bi srpski narod mogao da se meri sa ostalim naprednijim narodima. On je udario temelj savremenom obrazovanju ulažući u obrazovanje ljudi.Svoju zadužbinu Tekelijanum Sava je osnovao u Pešti 1838. godine, sa ciljem da se u njoj školuju siromašni najbolji srpski đaci i studenti iz svih krajeva gde su živeli Srbi. Zadužbina, koju je ostavio svome narodu, obezbedila mu je trajno i veoma istaknuto mesto u galeriji svetlih likova srpske prošlosti. Sava je zavodu zaveštao i svoje knjige, pa je tako Tekelijanum imao svoju biblioteku od samog osnivanja.
 

Tekelijina biblioteka se i pre osnivanja đačkog internata spominje kao značajna zbirka knjiga u privatnom vlasništvu.Posle nekoliko seljenja najveci deo knjiga i zapisa su smesteni u biblioteci matice srpske,
Matica srpska i Tekelijanum su vremenom postali središte kulturnog i naučnog života učenih Srba.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR