Glas Javnosti

SAHRANJEN MILOVAN VITEZOVIĆ! Ispunjena poslednja želja legendarnog književnika (FOTO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Milovan Vitezović, legendarni književnik, preminuo je 22. marta u 78. godini u Beogradu usled duge i teške bolesti izazvane koronavirusom.

Nakon vesti o njegovoj smrti brojni njegovi fanovi, prijatelji i kolege oprostili su se od njega putem društvenih mreža, a juče je održana komemoracija u Skupštini grada Beograda u čast ovom piscu na čijim su delima odrasle mnoge generacije.

Kako je saopštilo Udruženja književnika Srbije, Milovan je pred smrt izrazio svoju poslednu želju da bude sahranjen u porodičnoj grobnici na beogradskom groblju Lešće, uprkos želji mnogih njegovih poštovalaca da počiva u Aleji zaslužnih građana.
Njegova poslednja želja ispunjena je danas. Milovan je sahranjen na Lešću i počivaće u miru sa svojom porodicom. Od svog prijatelja i kolege na grobu se govorom oprostio dekan Akademije umetnosti Dragan Elčić.
milovanvit 
Radovi Milovana Vitezovića zauzeli su mesto u školskoj lektiri, takođe i u nemačkoj srednjoškolskoj čitanci. Kao gost-urednik u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva, u ediciji kapitalnih izdanja uređivao je izabrana dela Bogdana Popovića, Jovana Skerlića, Milana Kašanina i Stojana Novakovića. Sastavio je nekoliko antologija, među kojima i Antologiju savremene srpske satirične priče (1979).

Pisao je pesme, romane, eseje, kritike, aforizme, filmska i TV scenarija. Objavio je oko pedeset knjiga u preko dvesta izdanja i bio je zastupljen u preko pedeset antologija srpske i svetske poezije, proze, književnosti za decu, aforizama, fantastike i televizijskih drama.
Nakon diplomiranja na Filološkom fakultetu, upisuje dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR