Glas Javnosti

Сабрана дела Радоја Домановића: Цео опус у једној књизи

Kultura
Autor: Novosti.rs/foto:wikipedia

Домановићев невелик али значајан опус, који запањује актуелношћу и после сто двадесет година, приредила на више од девет стотина страна

Сaбрана дела Радоја Домановића доживела су ново издање, и то у једној књизи, захваљујући издавачкој кући "Пресинг" и библиотеци "Опус", те приређивачу Надежди Пурић Јовановић. Она је Домановићев невелик али значајан опус, који запањује актуелношћу и после сто двадесет година, приредила на више од девет стотина страна књиге која осим приповедака обухвата и публицистичке радове и документарне списе.

- Трудили смо се да хронолошком поставком његових радова и панорамском структуром назначимо путоказ за откривање једног времена и "романа" о једном писцу и његовој судбини - каже Надежда Пурић Јовановић. - Домановићев књижевни и публицистички рад не могу се посматрати изоловано од биографије, а биографија не може бити изолована од књижевне традиције. Као учитељ, професор, публициста, уредник, партијски активиста Домановић је у целокупном свом раду био оријентисан ка јавности и изложен јој на милост и немилост, а његова дела су осим естетског имала и очигледан друштвени ангажман.

Ова књига нам пружа прилику да на свеобухватнији, свестранији начин сагледамо дело писца, кога јавност углавном (непотпуно) познаје као духовитог, маштовитог, убојитог сатиричара који, привидно извитоперавајући, погађа управо тамо где треба, разоткрива друштвене обмане и изоштрава, каже Дејан Симоновић, и додаје:- Домановић је наша књижевна и друштвена садашњост.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR