Glas Javnosti

RŠUM ZA GLAS JAVNOSTI: Poslednji rafal GLUPOSTI je decu nazivati ‘klinci i klinceze’! Ne vređajte ih!

Kultura
Autor: Glas Javnosti

Generacije koje su odrastale uz Ršuma i Rašu pronalazača imaju opet priliku da sa svojom decom uživaju u nezaboravnim fazonima i forama u trećoj knjizi serijala nastalog prema legendarnoj TV emisiji.

 

Pripremite se za smeh i uživanje u čitanju, jer stižu „Fazoni i fore 3“ (Laguna) voljenog dečjeg pisca Ljubivoja Ršumovića.

-Isti junaci iz prethodna dva dela sada govore nove fazone i fore, nove provale i cake. Čitaoci mogu da očekuju sve osim bezobrazluka, nevaspitanja i dosade, poručuje autor i usput nam otkriva koja je razlika između foliranja i fazoniranja:

-Čovek bi rekao da nema nikakve razlike, međutim, ima. Foliranje je kad se neko folira, a fazoniranje je kad neko ume i smisli neki dobar fazon, što znači vic.

U najavi knjige „Fazoni i fore 3“ istakli ste razliku između foliranja i fora. Kako možemo deci objasniti kad se neko folira, i da li deca ipak umeju nepogrešivo da to prepoznaju?

-Deca su naivna, bez iskustva, i nevina, uglavnom veruju svemu što im odrasli kažu, ili napišu. Onda im njihova mašta (u naporu da razumeju svet odraslih) pomogne da ipak dođu do nekog, često poetskog, prepoznavanja i  razumevanja. Zato su dečji iskazi ponekad čista poezija! Nisu odrasli smislili da se „dogodila saobraćajna sreća“ – već deca!

Kakve to bezobrazluke nastojite da izbegnete u svakodnevnoj komunikaciji, i koji vas je to bezobrazluk najviše isprovocirao u poslednje vreme?

-1999 godine (sa tri izvrnute đavolove šestice), kada nas je us*ani deo sveta i Evrope bombardovao, ja sam otvoreno nagovarao decu da ih psuju i nazivaju pogrdnim (što znači pravim) imenima, se*onjama, kukavicama i pederima. Sve sam to objavljivao u časopisu „Đačko doba“ pod naslovom „Ršum kvari decu“! Po svoj prilici, uskoro ću nastaviti sa tom, važnom, pesničkom aktivnošću!

Da li biste sa nama podelili neku najnoviju foru, provalu ili caku?

-Da li znate ko je ubio Mrtvo more? – pitanje za sve ili ništa. To je fora! Miladin Golubović, učenik sedmog razreda iz Novog Sada! – to je provala. Jer mu se Milan, kolega iz razreda, hvalio da je on ubio Panonsko more! – caka!

Rekli ste jednom prilikom da je uvreda decu nazivati klincima, pa vas molimo da nam malo proširite tu izjavu da bismo objasnili ljudima zašto je to uvreda?

-Prvo, i najvažnije, kad vam neko u Srbiji kaže „Boli me klinac za to!“ – onda je pametnima jasno na koji „klinac“ se misli i šta ga boli! Drugo, manje važno, kad neko kaže: „Neću o tim klincima da razmišljam“, onda je i nepametnima jasno da su „klinci“ sinonim za „trice i kučine“! I treće, nevažno, ali nije loše da se zna: „klinci“ su posebno kovani ekseri kojima se potkivaju konji i volovi! Najzad, poslednji rafal gluposti jeste – decu nazivati „Klinci i klinceze“ – čime se i devojčice, a  pogotovo njihove heroine iz bajki (princeze) vređaju! E sad, na vama je da razmislite, da li sve          ovo nabrojano ima neke, bilo kakve, veze sa mladim,  naročito onim najmlađim, ljudima?!

Rekli ste da ste čitajući knjige – živeli svaki put po još jedan život. Da li to važi i za današnju decu? Šta je njima ponuđeno danas i šta može da ih inspiriše za čitanje, i za kreiranje?

-Sve što je važilo za nas decu od pre osamdeset godina, to važi i za današnju decu. Naravno, mi smo imali teži put do knjige, nismo imali kompjuter, pa smo samo sanjali radio i televiziju, a priželjkivali bioskop i filmove! Današnji mladi ljudi sve to imaju na tanjiru! Njihovi roditelji, takođe. Anatol Frans, francuski književnik, rekao je „Čitajte da biste živeli!“. Ja sam to shvatio kao naredbu pametnog Francuza i čitao sam da bih živeo! Za ovih osamdeset godina, pored moga, proživeo sam  još nekoliko stotina žiivota. Bio sam Vinetu na Divljem zapadu! Bio sam kapetan Nemo u podmornici! Bio sam Staša sa Nelom u afričkoj pustinji i prašumi. Da, bio sam čak i Mačak Toša Branka Ćopića! I Mali princ Antoan de sent Egziperija! I Kraljević Marko koji ubija Musu Kesedžiju! I da ne nabrajam više, jer ko ovo ne razume – nije moj drug!

Koji je način da se sačuvamo od sveopšteg ludila koje nas okružuje?

-Pronaći neku svoju Slobodnu teritoriju i skloniti se. Srećom  „po šumama i gorama naše zemlje ponosne“ ima još takvih mesta, kojima ne „idu čete partizana“ da „slavu borbe pronose“ nego slobodno šetaju jeleni i medvedi, pa zajedno sa njima graditi svoju Tišinu, i živeti samo svoj Život!

Kao član radnog tima za preporod Srbije, koji vodi ministar Krkobabić, smatram da svako ko se bori da nam Srbija ozdravi, da se otme iz kandži mitomanije i kriminala, može računati da ću ga podržati. Lepo se poklopilo da to bude stranka koja vlada mojom rodnom Opštinom!

(Glas Javnosti/N.Grujić)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR