Glas Javnosti

REMEK DELA NA POKLON! Danas besplatan ulaz u Istorijski muzej Srbije povodom godišnjice

Kultura
Autor: Glas javnosti

Istorijski muzej Srbije obeležiće danas 59. godišnjicu osnivanja, kada će biti omogućen besplatan ulaz u muzej na Trgu Nikole Pašića 11 i Konak kneza Miloša na Topčideru.

Kako je saopšteno iz tog muzeja, posetioci će imati priliku da vide izložbu "Od bidermajera do Mediale - Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije" na Trgu Nikole Pašića i stalnu postavku u Konaku kneza Miloša.

Izložba "Od bidermajera do Mediale - Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije", autorke Tijane Jovanović Češke, prvi put publici predstavlja izabrana likovna dela rađena u tehnici ulja.

Izložba obuhvata više od 100 originalnih slika, kao i skica i kopija skoro svih značajnih slikara sa ovih prostora u prethodna dva veka: Arsenija Petrovića, Uroša Kneževića, Živorada Nastasijevića, Paje Jovanovića, Uroša Predića, Ðorđa Krstića, Stevana Todorovića, Branislava Mirkovića, Miodraga Miće Popovića, umetnika okupljenih u grupi "Mediala" i mnogih drugih.

Na izložbi su prvi put javnosti predstavljena i nedavno nabavljena dela, poput portreta kralja Aleksandra Karađorđevića, rad Spiridona Bocarića, i portreta kraljice Marije Karađorđević, rad nepoznatog autora.

Stalna postavka u Konaku kneza Miloša u Topčideru, nekadašnjem dvoru kneza Miloša, nastoji da prikaže borbe za konačno oslobođenje od viševekovne osmanske vlasti u Prvom i Drugom srpskom ustanku.

Izloženi su mnogobrojni originalni predmeti koji su pripadali voždu Karađorđu, knezu Milošu i njegovim naslednicima, kao i primerci naoružanja znamenitih ustanika - Hajduk Veljka, Pop Luke Lazarevića, Janka Katića, Petra Dobrnjca i drugih.

BONUS VIDEO

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR