Glas Javnosti

Redak snimak Bate Živojinovića dok je bio u poseti Kini (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Za 50 godina kultni film "Valter brani Sarajevo" pogledalo je više od 11 milijardi ljudi. Osim u bivšoj Jugoslaviji, film je postigao neverovatan uspeh u Kini, gde Velimir Bata Živojinović, koji je odigrao antologijsku ulogu u tom filmu, i danas ima kultni status.

Igor Galo, jedini živi glumac iz ekipe koja je igrala u filmu, kaže da njegov uspeh leži u činjenici da je nastao u ambijentu veće zemlje, ali i što snimanja nisu bila samo posao, već i zajedničko druženje. Miljko Živojinović, sin Bate Živojinovića, ističe da je činjenica da su se na filmu "Valter brani Sarajevo" okupili najbolji ljudi, kao i da je to najzreliji period Hajrudina Krvavca kao reditelja.

- Atmosfera je najbitnija na snimanjima, jer vam daje snagu i elan. Bata je bio majstor, potpuno posvećen filmu. Dobri duh koji smo osećali kod kuće je širio i na snimanju - kaže Miljko Živojinović.

Kada je Bata posetio Kinu

Na retkom snimku posete Kini vidi se kako se Bata Živojinović ponašao u toj zemlji, kao i na koji način je ekipa filma dočekana tamo.

- To nije puko gostoprimstvo, iz toga izbija čista emocija - kaže Igor Galo. Bata Živojinović je tom prilikom, između ostalog, rekao:
- Želim da se zahvalim kineskom narodu koji je konačno stao na svoje noge. Ceo svet se divi Kini. Želeo bih da vi dođete kod nas i uzvratite posetu. Mi smo došli u jednu veliku državu, a vi biste došli u tri države.

 

"Dođite što pre, kod nas je sad mir - ne zna se dokle", kroz smeh je dodao Bata.

Velimir Bata Živojinović preminuo je 22. maja 2016. godine i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, ali to nije bila njegova želja. Bard srpskog glumišta ekshumiran je po odluci porodice, a njegovi posmrtni ostaci premešteni su pored njegove supruge Julijane Lule Živojinović, baš kako je i bi bila njegova velika želja. Julijana je preminula malo posle njega, i sahranjena je u porodičnoj grobnici u selu Koraćica gde je glumac odrastao.


Glas javnosti/B06S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR