Glas Javnosti

RADOVANU BELOM MARKOVIĆU POVELJA MATICE SRPSKE: Moj jezik je srpski a pismo ćirilica

Kultura
Autor: Glas javnosti

Književnik Radovan Beli Marković dobitnik je Povelje Matice srpske za dostignuća u negovanju srpske jezičke kulture. Uz Markovića povelje su dodeljene i akademiku Slobodanu Remetiću, Kolarčevoj zadužbini i posthumno akademiku Miloradu Radovanoviću.

Žiri Matice srpske u sastavu: prof. dr Isidora Bjelaković, prof. dr Veljko Brborić, prof. dr Mato Pižurica, prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske i prof. dr Rada Stijović -odluku je juče doneo jednoglasno.

Književnika Radovana Belog Markovića Matica je nagradila za negovanje srpskog književnog jezika i njegovih izražajnih mogućnosti.

Autor gotovo dvadeset knjiga, među kojima su romani "Lajkovačka pruga", "Poslednja ruža Kolubare", "Knez Miškin u Belom Valjevu" i "Stojna vetrenjača" rekao je za "Novosti" da celog života piše ono što mu je na srcu, te da mu je naročito drago ako je time dao dopris svom jeziku i pismu.

- Književnost ima osnovu u jeziku. Moj jezik je srpski a pismo ćirilica. Ovo priznanje Matice srpske čini me veoma srećnim, naprosto me je ozarilo, jer mi poručuje da sam svoj na svome - kaže Beli Marković.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Lidija Jelisavčić Ćirić (@petarpannedodjija74)

Pripovedaka Belog Markovia uvrštenben su u naše najznačajnije antologije, a međšu zbirkama istilu se: "Crni kolač" (1985), "Švapska kosa" (1989), "Godine raspleta" (1992), "Živčana Japija" (1994), "Setembrini u Kolubari" (1996),  "Stare priče" (1999), "Aša" (2007) , "Ćorava kutija"  (2007)…

Između ostalih nagrada za knjige priča dobio je Andrićevu nagradu za knjigu priča "Setembrini u Kolubari", za "Male priče nagradu"  „Bora Stanković“, dok je za roman  "Lajkovačka pruga" (1997) dobio Nolitovu nagradu za roman i nagradu „Branko Ćopić“. Za roman "Limunacija u Ćelijama" (2000) dobio je nagradu „Meša Selimović“. Autor je i romana: "Poslednja ruža Kolubare"  (2001),  "Knez Miškin u Belom Valjevu" (2002),  "Devet belih oblaka" (2003), "Orkestar na pedale"  (2004), "Kavaleri Starog premera" (2006),  "Gospođa Olga"  (2010) .Ovaj roman je bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, kao i neki prethodni romani Radovana Belog Markovića.

Povelja Matice srpske dodeljuje se od 2012. Godine, a najnovijim laureatima biće uručena u junu ove godine.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR