Glas Javnosti

Radoš Bajić skrhan bolom: "DVA VELIKA GUBITKA U DVA DANA, DVE SMRTI"

Kultura
Autor: Glas javnosti

Meto Jovanovski, bard jugoslovenskog i makedonskog pozorišta i filma, umro je danas u 77. godini.

Domaća publika pamti ga po ulozi prijatelja Dimčeta u seriji "Selo gori, a baba se češlja".

Reditelj i glumac Radoš Bajić, oglasio se  ovim tužnim povodom.

- Konsterniran sam, zbunjen i veoma tužan. Šta nam se ovo dešava? U dva dana, dva odlaska, dva ogromna gubitka, dve smrti - dragih, velikih i jedinstvenih ljudi. Juče, naprečac odlazak grandioznog Lauša, danas odlazak veličanstvenog Meta Jovanovskog. Da nisam sa njima do koske snažno, uz potpuno veru, u zanosu zajedničkog stvaranja - radio, sa Metom u “Selu gori” i sa Žarkom u “Halijardu”, verujem da bi mi danas bilo lakše. Ovako, prepoznajem dubinu gubitka, osvedočeno znam koliko su bili veliki glumci i ljudi - pa mi je teško da razumem, da shvatim i da se pomirim da ih više nema.


- Ruku pod ruku, Žarko i dragi Meto - putujte, i nađite mesto u carstvu nebeskom koje ste svojim delima, humanošću i dobrotom zaslužili - poručio je Radoš Bajić.

Da podsetimo, Jovanovski je rođen je 1. januara 1946. godine u Pančarevu, FNRJ. Diplomirao je na Pozorišnoj akademiji u Sofiji i iste godine se vraća u SFRJ, gde se zapošljava u dramskom pozorištu u Skoplju.

Njegova glumačka karijera počela je i pre završetka studija, na sceni Narodnog pozorišta u Štipu. Od tada, za kratko vreme istakao se kao jedan od vodećih dramskih umetnika u Socijalističkoj Republici Makedoniji, kao i na prostoru cele SFRJ.

Dobitnik je brojnih nagrada za uloge u filmovima i pozorišnim predstavama, kao i velikim brojem državnih nagrada i priznanja. Prvu filmsku ulogu ostvario je 1971. godine, kada je dobio ulogu u filmu Makedonski deo pakla, gde je glumio partizana. Najznačajnije uloge igrao je u filmovima "Pre kiše", "Kad svane dan" i u filmu "Tetoviranje".

Glas javnosti / B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR