Glas Javnosti

RADOŠ BAJIĆ: Nagrada me motiviše da kroz umetnost nastavim da baštinim srpsko selo

Kultura
Autor: Glas javnosti

U moravskom selu čuvenih kamenorezaca Bela Voda nadomak Kruševca daleke 1975. godine ustanovljena je kulturna manifestacija u slavu kamena i umetničkog stvaralaštva Belovodska rozeta, kao i istoimena nagrada, koja se tradicionalno dodeljuje istaknutim stvaraocima za vrhunski doprinos u kulturi, stvaralaštvu i nauci.

Desanka Maksimović
FOTO: Glas javnosti

Ovo značajno priznanje do sada su dobila velika imena srpske kulture i duhovnosti, među kojima su Desanka Maksimović, Stevan Raičković, Tanasije Mladenović, Milorad Pavić, Matija Bećković, mitropolit Amfilohije, Dragoslav Mihailović, Emir Kusturica, Duško Kovačević, ali i velikani iz drugih kultura, poput Pitera Handkea.

Radoš Bajić
FOTO: PRINTSCREEN / CONTRAST STUDIOS

Ovogodišnji dobitnik vrednog priznanja za svoj ukupni rad na polju filmsko-televizijske umetnosti je proslavljeni glumac, scenarista i reditelj Radoš Bajić, koji je rođen nekoliko kilometara uzvodno, uz Zapadnu Moravu, u selu Medveđa kod Trstenika. Na svečanosti, koja se pored drevne kamene česme u Beloj Vodi tradicionalno organizuje u čast dobitnika, večeras će pored laureata publika moći da pozdravi i omiljene junake iz kultne serije "Selo gori a baba se češlja", koja je snimana u moravskoj dolini - Ljiljanu Stjepanović, Nelu Mihailović, Olgu Odanović, Ivana Vučkovića, Anu Sakić, Nikolu Džamića i Apostola Apostolovića. Besedu o umetničkom delu dobitnika govoriće ugledni književni kritičar, izdavač i publicista Petar Arbutina.

Radoš Bajić, Selo gori a baba se češlja, Kukljin
FOTO: PRINTSCREEN/FACEBOOK

- Stara srpska izreka kaže da je teško postati pop u svom selu. Nagradom koju mi zavičaj dodeljuje potvrđuje se da je to nekad ipak moguće. Zbog toga mi je Rozeta posebno draga i motiviše me da kroz filmsko-televizijsku umetnost nastavim da baštinim srpsko selo, Moravu i našu prelepu Srbiju - izjavio je ovim povodom dobitnik nagrade Radoš Bajić.

Glas javnosti / K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR