Glas Javnosti

Rade Šerbedžija o IZNENADNOJ SMRTI PRIJATELJA: 'Teško mi je, mnogo mi je TEŠKO, zajedno smo načinili prve profesionalne korake'

Kultura
Autor: Glas javnosti

Glumac Rade Šerbedžija, prisetio se svog prijatelja i kolege Mustafe Nadarevića, koji je danas preminuo u Zagrebu.

-Teško mi je, mnogo mi je teško… Mustafa i ja smo bili prijatelji od mladosti, zajedno smo studirali, zajedno živeli, zajedno načinili prve profesionalne korake. –Znam već dugo da je bio bolestan. Znam koliko se hrabro borio sa teškom bolešću. Užasno mi je žao i teško – priča proslavljeni hrvatski glumac, a onda se priseća zajedničkih početaka sa Mustafom Nadarevićem u drugoj polovini šezdesetih godina prošlog veka.

– Mi smo prijatelji od mladosti. Zajedno smo studirali na zagrebačkoj Akademiji za kazališnu umjetnost. Gotovo tri godine smo živeli zajedno… Bili smo cimeri u stanu u Zagrebu tokom studija. A onda smo napravili i zajedničke prve korake u pozorištu, serijama, filmovima… Mustafa Nadarević je i kum mome sinu Danilu. To je jedna takva čvrsta veza među nama – u dahu govori Šerbedžija.

Odmakavši se na tren od ličnih i privatnih veza sa Nadarevićem, ne propušta da o glumcu i reditelju, i njegovom bogatom delu posvedoči i kao kolega:

– Šta da vam kažem o njemu… Pa, bio je božanstven glumac. Bio je glumac posebnog soja. I što je bio stariji, to je bio sve jači kao glumac. Ostavio nam je tolike divne uloge. U pozorištu je bio briljantan kao Pomet u “Dundu Maroju” ili kao Sirano de Beržerak, ili Leon u “Glembajevima” – priča Rade Šerbedžija.

O Nadarevićevom rediteljskom opusu ne govori mnogo, jer život ih je, kako kaže, jedno vreme razdvojio. Kada se Nadarević početkom devedesetih odvažio na još jednu teatarsku ulogu – rolu reditelja, Šerbedžiju je život odveo na drugu stranu, u inostranstvo, daleko van Hrvatske, u Englesku, Ameriku…

 – Mustafine režije nisam gledao, ali znam da je imao mnogo uspešnih komada kao reditelj. Čak su mi se neki mladi glumci, koji su igrali u njegovim komadima, hvalili kako je sa njim rad bio divan i kako su mnogo naučili – seća se hrvatski dramski umetnik i muzičar.

Rade Šerbedžija se na kraju osvrće na čitav život i prijateljstvo sa Mustafom Nadarevićem koje je trajalo više od pet decenija i uz tužni uzdah konstatuje:

– Mustafu najviše u srcu nosim kao čoveka. Sa njim sam, pre svega, bio prijatelj i pobratim. Znate, otišao je još jedan moj veliki drug. Svi moji drugovi iz generacije sada su otišli. I Ivica Vidović, i Dragan Gaga Nikolić, i evo sada Mustafa Nadarević. Teško je, baš je teško… završio je Šerbedžija.

(Glas javnosti/Nova.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR