Glas Javnosti

Pune 42 godine najčistije moguće ljubavi prema hrani: Nikad siti mačak Garfild danas proslavlja 42. rođendan!

Kultura
Autor: Glas javnosti

Pre tačno 42 godine u jednom restoranu italijanske kuhinje na svet je došao mnogima najdraži proždrljivac i lenjivac u istoriji devete umetnosti, mačak Garfild.

Garfild, ideja Džima Dejvisa, životni prostor deli sa Džonom Arbaklom, 30-godišnjim smotankom beznadežno zaljubjenim u veterinarku Liz Vilson, kao i sa biglom Odijem, mirnim, povučenim psom koji vreme provodi čitajući Dostojevskog i gledajući dokumentarne emisije o Mocartu. 

Da u pitanju nije uobičajen strip već nešto sasvim drugačije od sveta što su Marvel i DC pravili pokazuje i podatak da je za manje od tri godine Garfild zaradio preko 15 miliona dolara od ukupno 850 listova koji su objavljivali njegove avanture, pa je već 1982. godine Dejvis osnovao kompaniju kako bi lakše koordinisao robom sa likom ovog mačka. Kompanija je dobila i prikladno ime - "Šapice" ("Paws").

Godine 2007. oboren je Ginisov rekord - 2,580 listova objavljivalo je u istom trenutku Garfildove misli, ideje i avanture - a godišnja zarada bila je vrtoglavih 750 miliona dolara. I to najmanje. A ume povremeno da ode i na milijardu.

Na video-snimku ispod možete se podsetiti nekih od najboljih i najpopularnijih Garfildovih citata:

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR