Glas Javnosti

PUBLIKA ODUŠEVLJENA 'JUŽNIM VETROM', ALI KRITIČARI KVARE ZABAVU: Stručnjaci oštri 'PRETVORILI STE OVO U BALKANSKI VAŠAR'

Kultura
Autor: Glas Javnosti

Iako je publika u Puli film Miloša Avramovića dočekala uz neverovatne ovacije, prva stručna kritika nije baš pohvalna.

Svetska premijera filma "Južni vetar 2: Ubrzanje" održana je preksinoć u prepunoj Pulskoj areni.

Reditelj Miloš Avramović, scenarista Petar Mihajlović i glumci Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Anastasija Everal i Nenad Heraković, nakon projekcije filma su se poklonili oduševljenoj publici, ali stigle su i prve kritike.

- "Južni vetar: Ubrzanje" počinje tamo gde je stala TV serija. Glavni junak Maraš (Miloš Biković) više nije sitni beogradski kradljivac auta. Sad je krupni gangster-biznismen, jedan od onih ljudi koje - kako se obično veli - ne pitate kako su zaradili "prvi milion". Kao eksponent paradržavnih gangstera, putuje južnom Srbijom i od seljaka kupuje zemljište kojim treba da prođe budući ruski gasovod. Marašev je problem, međutim, mlađi brat (Luka Grbić). Mlađeg Maraša brat je zadužio da brine o njegovoj legalnoj investiciji - velikom velnes centru. Njemu se, međutim, ne sviđa "posao za pi*ke" pa krišom, da brat ne zna, ugovara pošiljku droge iz Bugarske. Pri tom nema pojma da poslovne partnere ne zanima posao, nego on - jer se preko mlađeg brata žele dočepati starijeg u šake. Glavni junak shvati u što se mlađi brat uvalio pa kreću po njega u Bugarsku - navodi kritičar Jutarnjeg lista Jurica Pavičić.

On posebno hvali glumicu Jovanu Stojiljković.

- Prva polovina filma uveliko nalikuje na prvi deo serijala: reč je o urbanom krimiću u stilu i duhu Tonija Skota ili Valtera Hila s primesama gangsterskog filma i političkog trilera. Sve se bitno menja kad se radnja preseli u Bugarsku. Film najednom počne nalikovati špageti-vesternu. U odnosu na prvi film, ovaj ima jednu hvale vrednu novost. Dok su u prvom ženski likovi uglavnom služili da ih se vuče za kosu i šutira u ugao, u ovom jedna od ženskih junakinja (Jovana Stojiljković) ipak biva sporedni, ali aktivni faktor u zapletu. Film je u odnosu na prvi i implicitno političniji. Politika je već odavno ušla u kriminalni milje "Južnog vetra", pravi mafijaši nisu ulični gangsteri nego država, a državni aparat sam je najkrupnija i najopasnija "banda" u gradu. Kriminal se u "Ubrzanju" više ne vrti oko kovčega s drogom: to je za bugarske hajduke. Pravi se biznis odvija oko naftovoda, vetroparkova i planinskih padina - navodi se u tekstu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Jovana Stojiljković (@jovanaastojiljkoviic)

Premijera filma "Južni vetar 2: Ubrzanje" pred domaćom publikom se očekuje do kraja godine, a do tada će za širu publiku ostati tajna ko gine od glavnih junaka.

- I "Ubrzanje" - kao i prvi film - zaslužuje da postane hit. Film je raskošno produciran, vešto režiran, ima ritam i atmosferu, pun je vratolomnih obrta koji nisu predvidivi. Prvi deo je, međutim, bio bolji. Bio je čistijii, elegantniji, bavio se prostorom koji autori razumeju i svetom u koji ste mogli da poverujete. Film je imao ono najdragocenije: balans. Bio je to film koji je mogao biti u Detroitu, a opet je nepogrešivo bio u Beogradu. "Ubrzanje" u nekim delovima gubi taj balans, izgubi "Detroit" i pretvori se u balkanistički (balkanski) vašar. Ali - pretpostavljam da većini publike to neće smetati, nego će uživati u vratolomnom akcionom hitu. I - iskreno - nije im zameriti - zaključuje se u kritici.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR