Glas Javnosti

Prvi slovenački jezik i zapis nastao je u ovom prelepom gradu

Kultura
Autor: Glas javnosti

Osim po zanimljivim muzejima i velelepnim dvorcima izgrađenim tokom minulih vekova, u Škofjoj Loki nastali su i Brižinski spomenici

Na području Gorenjske regije, u centralnom delu Slovenije, podno planinskog venca Alpa, nalazi se Škofja Loka.

Osim po zanimljivim muzejima i velelepnim dvorcima izgrađenim tokom minulih vekova, u tom gradu nastali su i Brižinski spomenici. U pitanju je, prvi spis koji je napisan upravo na slovenačkom jeziku.

Današnji grad nastao je na mestu na kome se tokom desetog veka razvijalo naselje koje je nosilo naziv Stara Loka. Iako su dugi niz vekova članovi porodice Habzburg posedovali mesto, ovaj, danas slovenački grad, kasnije je ušao u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Danas je Škofja Loka pobratimljena sa Smederevskom Palankom.


Foto: Wikipedia

O značaju koji je Škofja Loka imala tokom srednjeg veka i danas svedoči odlično očuvano staro jezgro grada, koje na teritoriji cele Slovenije važi za najbolje očuvano.

Velelepni dvorci

Čitavo područje na kome se nalazi Škofja Loka poznato po dvorcima, koji svedoče o bogatoj istoriji grada. Građeni u različitim periodima, datiraju iz perioda između 13. i 17. veka. Neki od njih su pretrpeli i značajne izmene, koje su izvršene u prvim decenijama 16. veka, tačnije nakon 1511. godine, kada je Škofju Loku zadesio razoran zemljotres.


U dvorcu Loka, koji je izgrađen na samom početku 13. veka, danas funkcioniše muzej, koji se smatra jednim od najbolje uređenih u celoj zemlji.
 Nedugo nakon zemljotresa 1511. godine ovo zdanje je i obnovljeno, budući da je prethodno bilo gotovo u potpunosti razrušeno.

Izuzev bogate zbirke muzeja, koji u ovom zdanju funkcioniše, posetiocima se nudi mogućnost i da vide Škoparovu kuću, koja potiče iz 16. veka i nalazi se u bašti dvorca, a smatra se odlično očuvanom tradicionalnom seoskom kućom.

Nastao tokom 15. veka, Stari loški dvorac danas je okarakterisan kao spomenik kulture od nacionalnog značaja.

U Škofjoj Loki se, pored ostalih nalaze i dvorac Divlja Loka, zatim dvorac Ajman i dvorac Puštal.

Jedan od najmlađih muzeja

Iako u gradu postoje i drugi muzeji, jedan je posebno interesantan. U zgradi u kojoj se nalazi Vatrogasno društvo Škofja Loka, počev od 1995. godine funkcioniše i Vatrogasni muzej. Simbolično je otvoren kada je obeležavano 40 godina postojanja tog društva.

U gradu funkcioniše i Železnički muzej, ispred koga se nalazi i topionica. A posetiocima je na raspolaganju i još nekoliko, što muzeja, što galerija.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR