Glas Javnosti

Prodat jedini Šekspirov portret star 400 godina

Kultura
Autor: Glas javnosti

Portret dvorskog slikara kralja Džejmsa Prvog za koji neki smatraju da je jedina potpisana i datirana slika najpoznatijeg engleskog pisca Vilijama Šekspira, prodat je za više od 10 miliona funti.

Delo, koje datira iz 1608. godine, trenutno je izloženo u Londonu, a do 1975. visilo je u biblioteci nekadašnjeg doma porodice Danbi na severu Engleske, a od tada je u privatnom vlasništvu. Vlasnik portreta, je želo da ostane anoniman. 





Preprodavci ovog umetničkog dela, tvrde da su Šekspir i umetnik imali „mnogo” zajedničkog i da je umetnik izrađivao portrete visokih članova dvorskog i jakobinskog društva, piše Gardijan. Dankan Filips, stručnjak za umetnost koji je proučavao delo pre prodaje, kaže da postoji više dokaza za portret nego za bilo koju poznatu sliku slavnog dramskog pisca.

„Delo sadrži monogram i datum, a autor portreta je umetnik ozbiljnog statusa. Zahvaljujući porodici koja je volela Šekspira i podsedovala portret, slika stara skoro 400 godina nije pretrpela gotovo nikakvu štetu”, rekao je Filips.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR