Glas Javnosti

PRIDRUŽILA SE RUŽICI SOKIĆ I PAVLU VUISIĆU! Svetlana Ceca Bojković poklonila svoju glumačku zaostavštinu

Kultura
Autor: Glas javnosti

Filmska, pozorišna i televizijska glumica Svetlana "Ceca" Bojković odlučila je da svoju umetničku - glumačku zaostavštinu pokloni Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat.

Poklon će obuhvatati glumačke nagrade, lične predmete, arhivsku i bibliotečku građu, kao i izabrane komade nameštaja iz stana slavne glumice.

"Porodici Adligata sada se pridružila još jedna značajna ličnost naše kulture. Pod krovom Udruženja Adligat otvoreni su Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, a Udruženje Adligat formira poseban kutak namenjen pozorištu i filmu. Tu su već legati Ružice Sokić, Ivana Bekjareva, Pavla Vuisića i mnogih drugih. Gospođa Bojković dobiće zasluženo mesto u našem skupu velikana", kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.



Dobitnica je gotovo svih važnijih glumačkih nagrada, koje će sada podariti za svoj legat u Udruženju Adligat. Između ostalog ona je prva dobitnica nagrade "Velika Žanka", dobila je nagrade "Dobričin prsten", "Pavle Vuisić", "Zlatni ćuran", Nušićevu nagradu, Statuetu "Joakim Vujić", Oktobarsku nagradu grada Beograda za razvoj umetnosti, "Zlatnu arenu" za najbolju žensku ulogu na Filmskom festivalu u Puli,Sterijinu nagradu i mnoge druge.

Karijeru je započela 1967. godine, filmom "Jednog dana, moj Jamele", da bi deset godina kasnije ostvarila svoj najveći uspeh na filmu, zahvaljujući ulozi Mike u socijalnoj drami "Pas koji je voleo vozove".

Uloga glavne medicinske sestre Antonije u seriji "Srećni ljudi" smatra se remek-delom domaćeg glumišta.

BONUS VIDEO: Profesor doktor Snežana Šerbula otkriva kako nas truju arsenom

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR