Glas Javnosti

ПРИЧА О НАДЕЖДИ ПЕТРОВИЋ У НИШУ: "Сликарке" пред публиком 13. октобра и још четири премијере

Kultura
Autor: Глас јавности / НОВОСТИ / од 09.10.2018.

НОВИ управник нишког Народног позоришта Спасоје Ж. Миловановић најавио је четири премијере, гостовање представа из Велике Британије и Београда, али и озваничење сарадње са Народним позориштем из Приштине са седиштем у Грачаници.

Прва премијера на програму је 13. октобра, када ће се пред нишком публиком наћи комад "Сликарке" по тексту Христине Митић, а у режији Стевана Бодроже. Представа прати "живот и жртву" уметница Џорџије О'Киф и Надежде Петровић, и показује чега се све жена мора одрећи зарад уметности.

- Премијера "Лимунација" по тексту Душка Ковачевића, а у режији Небојше Брадића заказана је за 1. децембар. Очекује нас и премијера "Успаванка за ружну децу" у режији Андреја Носова, а 23. децембра излази нам премијера "Игре у песку" Николе Малчека у режији Давида Алића, чију је реализацију помогла Амбасада Пољске - каже Миловановић.

Нишко Народно позориште угостиће ансамбл из Бањалуке, Театар ТНТ са представом "Магбет" из Велике Британије, Народна позоришта из Крушевца и Врања, Југословенско драмско позориште, "Мадленијанум" са представом "Митровдан"...

Миловановић је посебно поносан на протокол о сарадњи који су недавно потписали са приштинским Народним позориштем са седиштем у Грачаници, с којим већ успешно сарађују у размени глумаца:

- Већ децембра нам долази "Развојни пут Боре Шнајдера". Такође, наше представе ћемо приказивати широм Косова и Метохије, а планирамо и заједничку представу за сезону 2019/2020.

ОПЕРА ЈЕ СКУПА

ПОСЛЕ вишедеценијске паузе, у нишком Народном позоришту 2013. и 2015. године изведене су две оперете, "Слепи миш" и "Севиљски берберин", а затим је на овом пољу уследило затишје.

- Не зависи од Народног позоришта хоће ли бити нових оперских представа јер је потребна сарадња са Симфонијским оркестром и Факултетом уметности који школује оперске певаче. Наравно, потребна су и значајна финансијска средства - каже Миловановић.

Глас јавности / НОВОСТИ / од 09.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR