Glas Javnosti

Преселили Микија и Пају

Kultura
Autor: Глас јавности / Политика / од 22.08.2018

Спорни рад у Културном центру Србије у Паризу нико од надлежних није видео пре постављања, јер није ни био у визуелној документацији приложеној уз конкурсни материјал

После буре која се дигла у српској јавности, али и нашој дијаспори у Француској, по налогу Министарства културе, Мики Маус и Паја Патак су из излога српског Културног центра у Паризу премештени на први спрат ове институције. Они су и даље део колективне изложбе „Крај и почетак” младих српских вајара и кустоскиње Ксеније Маринковић и стајаће у Културном центру до 31. августа. На месту Паје и Микија сада се налази апстрактна скулптура од метала.

Дизнијеви јунаци, постављени у положај који асоцира на сексуални чин, изазвао је згражавање дела јавности и узбуркао духове, а у Министарству културе тврде да, иако је реч о изложби која је добила њихово „зелено светло”, одговорност за то што се спорни рад уметника Милорада Стајчића нашао у излогу – сносе кустос и директор Културног центра. „Не улазећи у простор слободе уметничког концепта, Министарство културе и информисања сматра да таква врста садржаја није прикладна за КИЦ у Паризу и представљање једне државе у свету”, стоји у саопштењу овог министарства.

Пројекат уметничке групе „Димензија” прошао је на конкурсу министарства, односно добио је зелено светло Програмског савета Министарства културе, а комисија је у својој одлуци навела да „пројекат има висок степен репрезентативности на међународном плану и доприноси разумевању идеје и језика савремене уметности младих аутора из Србије”. 

Глас јавности / Политика / од 22.08.2018

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR