Glas Javnosti

PREMINUO SLIKAR KOSTA BUNUŠEVAC: Odlazak tvorca istorijskog TV spektakla! (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Poznati beogrdski i srpski likovni umetnik, Kosta Bunuševac, preminuo je u 73. godini života, saopštio je ULUS.

Bunuševac je ostvario brojne samostalne i grupne izložbe u zemlji i inostranstvu, a bio je multimedijalno orijentisan kroz teatar, dizajn, marketing, pronalazaštvo, muziku, arhitekturu, glumu na filmu, pozorištu i na televiziji.

Radio je kao profesor na Akademiji lepih umetnosti, od 1999-2007, idejni je tvorac nagrađenih TV emisija "Beograd noću" i "Oliver Mandić šou", a javnost ga poznaje i kao omiljenog lika iz filma "Kako je propao rokenrol".

Prvim crtežima na studijima večernjeg akta, u duhu najboljih akademskih realista, unutar male grupe ezoterika, Bunuševac je objavio svoju likovnu moć, naveo je ULUS. Krajnja ponesenost, ushićenost kojom vlada strog, gotovo okrutan sistem, kartezijanska logika i asketizam, obeležili su njegov rad od prvih dana. Bunuševac slikar, crtač, dizajner, performer, promoter, demijurg, "one man šou", uz još dve tri ličosti, bio je centar svih, ne samo "andergraund" okupljanja vertikalnog Beograda 70-tih i 80-tih godina prošlog veka.

Taj duh je sazrevao u spektakularnim izazovima i iluminacijama Koste Bunuševca, ističe udruženje. Kosta Bunuševac rodjen je 1948. u Splitu, u tadašnjoj Jugoslaviji, a završio je odsek slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1971. godine, u klasi prof. Stojana Ćelića.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR