Glas Javnosti

PREMINUO PISAC "ORLOVOG GNEZDA"! Slavu mu doneo roman koji je pisao pod pseudonimom

Kultura
Autor: Glas javnosti

Britanski pisac Henri Paterson, poznat i kao Džek Higins, preminuo je u 92. godini.

Paterson, koji je umro u svom domu u Džersiju, najpoznatiji je kao autor bestelera „Orlovo gnezdo“ (Eagle Has Landed).

Naučio je da čita kada mu je bilo samo tri godine, i ubrzo je počeo da upija knjige:

- Pročitao sam "Olivera Tvista" sa šest godina. Ne zato što je ta knjiga bila klasik, već zato što mi je bila dostupna. Verovatno nisam razumeo baš sve u njoj, ali nije mi to bilo bitno. Obožavao sam da čitam - sećao se pisac jednom prilikom.

Studirao je sociologiju u Londonu, i ubrzo počeo da radi kao učitelj. Istovremeno počinje i da piše. Za prvi roman "Sad Wind from the Sea", napisan 1959. godine, dobio je avans od svega 75 funti. Od te 1959. do 2017. godine napisao je čak 85 romana. Brojne romane pisao je pod pseudonimima. Najpoznatiji je bio kao Džek Higins, ali znan je bio i po alijasu Džejms Grejem, piše Nova.

I dok je tokom šeste decenije 20. veka iza sebe već imao knjige koje su dostizale odlične tiraže, proslavio se kao Džek Higins sa romanom "Orlovo gnezdo" iz 1975. godine koji je prodat u tiražu od čak 50 miliona kopija ali je i ekranizovan. U filmu Džona Sturdžisa, snimljenom godinu dana, kasnije igrali su Majkl Kejn, Donald Saterland i Robert Dival. U knjizi, ali i filmu radnja je smeštena u Drugi svetski rat, a zaplet kreće od pokušaja nacista da otmu Vinstona Čerčila.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR