Glas Javnosti

PREMINULA NAŠA POZNATA KNJIŽEVNICA!

Kultura
Autor: Glas javnosti

Književnica Gordana Kuić, autorka devet romana i dve zbirke priča,  preminula je u Beogradu u 81. godini života.

Rođena je u Beogradu 1942. godine, završila je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta i Hanter koledžu u Njujorku.

Objavila je devet romana i dve knjige priča, između ostalih  “Miris kiše na Balkanu”, “Cvat lipe na Balkanu”, “Smiraj dana na Balkanu”, "Duhovi nad Balkanom”, “Legenda o Luni Levi”, Bajka o Benjaminu Baruhu”, “Balada o Bohoreti”, “Roman u slikama” i “Roman u pričama”. Takođe, objavila je dve knjige pripovedaka “Preostale priče” i “Sa druge strane noći”.



Dobitnik je nagrada udruženja izdavača i knjižara BIH za 2000. godinu, Zlatni liber 2001, 2003 i 2007. godine, Žensko pero za 2006. godinu, Zlatni bestseler 1995. i 1997. godine.

Od poznate književnice, oprostila se voditeljka Mira Adanja Polak, dirljivim rečima.

"Umrla je moja prijateljica Gordana Kuić, jedna od retkih pisaca bestselera, čija je knjiga „Miris kiše na Balkanu“ prevođena na više svetskih jezika. U svojim delima stavila je u centar zbivanja istoriju sefardske jevrejske porodice na Balkanu kao prostor stradanja, različitosti i teškoća prevazilaženja tih različitosti."

Sahrana Gordane Kuić biće 19. januara u 14.30 sati na Novom groblju u Beogradu, preneli su portalu SEEcult.org njeni prijatelji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR