Glas Javnosti

Preminula glumica Anđelija Vesnić: Igrala je u popularnim predstavama, a dobila je i BROJNE NAGRADE

Kultura
Autor: Glas javnosti

Glumica Srskog narodnog pozorišta Anđelija Vesnić Vasiljević preminula je 22. novembra u 91. godini, saopštio je ovaj teatar

Anđelija Vesnić Vasiljević prve glumačke korake napravila je u Amaterskom pozorištu u Apatinu, a po završetku Državne pozorišne škole u Novom Sadu, prvi angažman dobila je u banjalučkom Narodnom pozorištu, podseća se u saopštenju SNP-a.

Iako je posle Banja Luke, radila i u Narodnom pozorištu u Somboru, u SNP prelazi 1956. godine. Članica Srpskog narodnog pozorišta, gde je uglavnom tumačila role naivki, bila je sve do penzionisanja, ali je i tada nastavila da igra. Radila je sa amaterima širom Vojvodine, a bezbroj puta je besplatno igrala za obolelu decu.

“Glumica svestranih mogućnosti, osposobljena da sa uspehom tumači i uloge naivki i tzv. lirskog faha, ali isto tako i dramske, karakterne i komične role…  Svakoj takvoj ulozi prilazila je sa punom ozbiljnošću i odgovornošću, veoma savesno i radno i ostvarivala ih na visokom nivou”, zabeležio je o glumici L. Dotlić 1981. godine.

Na 6. Sterijinom pozorju dobila je nagradu “Večernjih novost”“ za ulogu Milice u “Izbiračici” (1961), a 2011. godine ovenčana je i Zlatnom medaljom “Jovan Đorđević”, najvišim priznanjem Srpskog narodnog pozorišta.

Anđelija Vesnić Vasiljević sahranjena je na Gradskom groblju u Novom Sadu, 24. novembra, saopštio je SNP.

(Glas javnosti/Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR