Glas Javnosti

Prelepa i preteška ljubavna priča naših glumaca: "Prvo sam ga odbila..."

Kultura
Autor: Glas javnosti

Bekim Fehmiu i Branka Petrić bili su jedan od najvoljenijih domaćih parova. Bajka njihove ljubavi ipak se, bar na javi, završila kada je Bekim izvršio samoubistvo 2010. godine.

Kako je jednom prilikom Branka Petrić ispričala, ona nije mogla ni da nasluti da se to može dogoditi.

– Ne. Jer da jesam, sigurno bih na sve moguće načine pokušala da ga sprečim. Tih poslednjih dana Bekim je bio isti i ništa nije nagoveštavalo da je tragedija na pomolu. Dan ranije igrala sam predstavu "Tako je moralo biti", u kojoj glavni lik sebi život oduzima hicem iz pištolja. Kakve li ironije! – ispričala je.

Upoznavanje

Branku i Bekima prvo je spojio Fakultet dramskih umetnosti, mada tada ljubav između njih nije planula. Bili su različitog porekla, Bekimov otac bio je albanskog porekla sa Kosova i Metohije, dok je Brankin otac bio katolik, a majka Srpkinja iz Raške.
Sonja Dojčinović spojila ih je na časovima plesa na fakultetu, gde su jedno drugome bili partneri. Branka je bila oduševljena Bekimovim plesnim talentom, pa mu je govorila da pređe u baletsku umetnost.


Jedan događaj u njihovim životima bio je jako upečatljiv, a to je, kako je pisala Branka Petrić u memoarima "Blistavo i strašno", kada je njen najbolji prijatelj Danilo Bata Stojković opsovao Bekimu "šiptarsku majku", a ona ga je pogledala krvnički i završila kontakt sa njim.

Kako je počela ljubav

Branka je prvo odbila Bekima

– Doduše, i pre toga, dok smo radili "Jaje", Bekim me je nekoliko puta pitao hoću li da budem njegova devojka. Nisam htela... Bio je suviše mlad... – prisetila se jednom prilikom glumica.

Njih dvoje razmenjivali su pisma dok je Bekim bio u vojsci, pa jedno drugom tepali "Moj vitez" i "anđele".

Branka je Bekima pozvala u jednom od poslednjih pisama da je poseti u Novom Vinodolskom.

– Noć je topla i puna svitaca. Lahor donosi miris mora. Čuju se cvrčci i udaljeni zvuci harmonike. Zapalili smo cigarete. Čini mi se da sanjam divan san. Pod zvezdanim ljubičastim nebom našlo se dvoje mladih, čije su iskre međusobnih svesno ili nesvesno potiskivanih simpatija počele da varniče još od prvog viđenja… Ta topla noć u avgustu "doći će mi glave" — pisao je Bekim Fehmiu.

Brankin otac nakon godinu dana njihove veze pitao je glumca šta namerava sa njegovom ćerkom.

– Pitajte vašu ćerku, kakve su njene namere sa mnom – odgovorio je on.

Glumac je i hteo u jednom periodu njihove veze da raskine sa Brankom , pa mu je za oko zapala i Ruskinja Ljudmila, ipak, nikada mu to nije uspelo, kako je sam pisao.

– To je žena za mene. Odlučio sam. Definitivno – takođe je pisao.

Bekim Fehmiu postigao je vanserijski uspeh i u svetu.

Par je izgovorio sudbonosno "da" 1968. godine, nakon čega su dobili sinove Uliksa i Hedona.

Glumica Branka Petrić te 2010. godine pronašla je beživotno telo svog supruga, a o njihovoj ljubavi uvek je pričala kao o nečemu najlepšem i najiskrenijem.


– A zašto te velike ljubavi imaju tužan završetak? Nešto se desi. U našem slučaju, ona je stalno dobijala neke nove kvalitete i zahvaljujući tome mi smo preživeli 43 godine zajedno. Svaka ljubav i zajednički život je biljka koju treba da negujete, da je osvežavate, ali desi se i da ona usahne. A bude i perioda rutine i onda se potrudite da oživite. Na početku nisam ni ja sasvim upoznala Bekima. I kasnije, kad su prošle mnoge godine braka, znala sam da mu kažem: "Ti si i dalje spreman da me iznenadiš". A to je važno — ispričala je glumica jednom prilikom.



Glas javnosti/B06S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR