Glas Javnosti

POVRATAK 'OTPISANIH' AUTORA: Crna Gora vraća SRPSKE PISCE u OBAVEZNU literaturu

Kultura
Autor: Glas javnosti

Crna Gora planira izmenu nastavnog programa u osnovnim i srednjim školama prema kojoj će se u obaveznu literaturu vratiti izbačeni srpski pisci kao što su Desanka Maksimović. Aleksa Šantić, pa i sam Petar II Petrović Njegoš.

"Autori poput Desanke Maksimović, Meše Selimovića, Alekse Šantića ili Petra Drugog Petrovića Njegoša, čija su pojedina dela ranije uklonjena iz lektire u crnogorskim školama spadaju u sam vrh južnoslovenske književnosti", rekla je crnogorska ministarka kulture, nauke, prosvete i sporta Vesna Bratić i najavila promenu plana književnih dela u nastavi.

Bratićeva je to kazala odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta Dejana Đurovića u Skupštini Crne Gore.

Đurović je pitao "dokle se stiglo sa izmenom nastavnog plana i programa za osnovno i srednje obrazovanje kojim bi se vratili u obaveznu literaturu pisci koji su bili uklonjeni: Desanka Maksimović, Meša Selimović, Aleksa Šantić i na kraju Petar II Petrović Njegoš".

- Ranije uklonjeni autori spadaju u sam vrh južnoslovenske književnosti, usudila bih se i reći i evropske i svetske, ono što je kanon. Da, nameravamo i menjaćemo nastavni program - rekla je Bratić i dodala da su "razlozi zbog kojih su uklonjeni iz lektire više nego jasni", preneli su crnogorski mediji.

Istakla je primer sa posete devetom razredu jedne osnovne škole u Kotoru, kada joj je na pitanje ko mu je omiljeni pisac jedan dečak rekao da je to autorka "Harija Potera" Džej Kej Rouling, a drugi da je to Branko Ćopić.

- I pored kompjutera i pored smart telefona, i dalje se čita i čitaće se Branko Ćopić - istakla je Bratić.

Kazala je da se radi o otvorenom programu, i navela da je to na neki način dobro, jer onda deca imaju i dalje priliku da čitaju dela Branka Ćopića. Dodala je da se planira sveobuhvatna revizija više predmetnih programa u školama.

- Između ostalog i predmetnog programa za crnogorski, srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost. Rešeni smo da uložimo dodatne napore kako bi revidirani predmeti mogli da se koriste u što skorije vreme - rekla je Bratić.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR