Glas Javnosti

POVRATAK KULTNOG STRIP MAGAZINA NAKON VIŠE OD ČETVRT VEKA: 'Balon' ponovo leti stripskim oblacima!

Kultura
Autor: Glas javnosti

Strip umetnost u Srbiji poslednjih godina dobija neočekivani zamajac i novu mladost. Nakon brojnih strip izdanja raznoraztnih svetskih i domaćih škola na red je došao i povratak nekada kultnog strip magazina "Balon".

Posle više od četvrt veka "Balon" ponovo leti srpskim strip nebom.

Prvi broj se pojavio sada već davne i inflatorne 1993. godine. Upravo zbog rekordne inflacije Balon je doživeo svega dva broja a novi pokušaj oživljavanja desio se krajem 1994. kada su izašla četiri broja u izdanju sada nažalost nepostojećeg BIGZ-a.

Balon je negovao domaći strip i autore (Mihailović, Maslek i drugi) i imao ambiciozan plan ali i sasvim za te uslove i vreme solidnu prodaju. Ipak, okolnosti su bile takve da sedmi broj nikada nije izašao.

To "nikada" promenilo se ovog januara 2021.

Potpuno iznenada Balon započinje svoj treći život po onoj narodnoj treća-sreća.

Ovoga puta kao petobroj, u luksuznom izdanju Balon donosi ponovo najbolje domaće autore i vraća nadu u povratak strip magazina koji su nakon gašenja legendarne Stripoteke iščezli sa srpske strip scene.

Ostaje da se Balonu poželi ovoga puta znatno duži let nego u prethodnim pokušajima i da se na njegovim stranicama u narednom periodu nađu i mladi talenti, strip scenaristi i crtači, u kojima Srbija nikada nije oskudevala.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR