Glas Javnosti

POSTHUMNA NAGRADA ZA GUTOVIĆA: Dobričin prsten za Laneta

Kultura
Autor: Glas javnosti

Nagrada Dobričin prsten, ugledno glumačko priznanje Udruženja dramskih umetnika Srbije za životno delo, posthumno je pripala istaknutom dramskom umetniku Milanu Lanetu Gutoviću (1946-2021), saopštili su iz UDUS.

Gutović je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu (današnji FDU) završio 1967. godine u klasi profesora Milenka Maričića i pripadao je grupi Bojanovih beba, zajedno s kolegama sa klase koje je Bojan Stupica primio u stalni angažman Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu postaje 2006. godine. Penzionisan je krajem decembra 2011. godine. Milan Lane Gutović preminuo je 25. avgusta 2021. u 75. godini.

Dobričin prsten je nagrada koja se dodeljuje vrhunskim glumcima za životno delo. Dobila je ime po glumcu Dobrici Milutinoviću.

Nagradu dodeljuje Savez dramskih umetnika Srbije. Nagrada je u vidu prstena, identičnog prstenu koji je godine 1937. dobio Dobrica Milutinović kao nagradu povodom 40-godišnjice rada. Nagradu po tradiciji pravi „Zlatara Majdanpek“.

2018. godine nagrada je takođe posthumno dodeljena preminulom glumcu Nebojši Glogovcu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR