Glas Javnosti

POSLEDNJI NEOBJAVLJENI INTERVJU GORANA PASKALJEVIĆA: Evo zašto dugo nije snimao u Srbiji i koju mu želju nismo ispunili!

Kultura
Autor: Glas Javnosti

Veliki srpski reditelj, Goran Paskaljević, umro je u svojoj 74. godini, a nije stigao da završi ono što je želeo. Pored velikih filmskih ostvarenja u Srbiji i inostranstvu Paskaljevuć je u Beogradu imao i nedovršen posao.

U poslednjem, neobjavljenom intervjuu, koji je na 60. godišnjicu Filmskog centra Srbije proslavljeni režiser dao, ispričao je zbog čega dugo nije snimao film u svojoj rodnoj zemlji.

-Beogradu i Srbiji treba još više kulture, ali nažalost vrlo malo se odvaja za te potrebe. To je velika šteta jer će se Srbija u svetu pamtiti po umetničkim dostignućima. Poslednjih godina, situacija se menja nagore jer je novac postao odredište svega i sve više je tako- rekao je Paskaljević i dodao da svaki umetnik mora da razmišlja o svom umetničkom dometu.

-Ruski reditelj Andrej Tarkovski rekao je da treba snimati filmove ne razmišljajući o njihovoj upotrebnoj vrednosti. Najvažnije je da postoji umetnički domet, a da li će vaš film gledati 100.000 ili 1.000 gledalaca to je najmanje bitno. Onaj film koji ima manju gledanost, ostaće da traje i vremenom će nakupiti svojih 100.000 gledalaca- rekao je Paskaljević koji je u ranoj mladosti odlučio da će se baviti sedmom umetnošću.

-Sa 16 godina sam odlučio da ću se baviti filmom. Dobio sam mali posao u kinoteci, da kontrolišem ulaznice na ulazu u dvoranu. Tada se u kinoteci davao ciklus italijanskih filmova, a ja sam gledao jedan koji se zove "Kradljivci bicikla" od Vitoria de Sike. Polako sam počeo da otkrivam da je film umetnost koja me interesuje. Presekao sam i rekao: Ja ću time da se bavim- rekao je Paskaljević, čija je slava davno premašila okvire naše zemlje.

-Uželelo sam se da snimam u Srbiji jer duže od sedam godina nisam ovde snimao. Uradio sam jedan film u Indiji, na Himalajima, koji se zove "Zemlja bogova", ali i film "Uprkos magli", koji je snimljen u Italiji. Ponosan sam što sam uspeo da radim u zemlji koja ima tako jaku kinematografiju- rekao je Paskaljević i dodao da se bezgranično raduje snimanju u Srbiji.

-Postoji jedan film koji pripremam da snimim u Srbiji, a dobio sam čak i početna finansijska sredstva od Filmskog centra. Moram da se vratim u Beograd i koncentrišem na taj film- poručio je na kraju naš proslavljeni reditelj.

To se nažalost nije dogodilo.

(Glas javnosti/Alo)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR