Glas Javnosti

LEGENDARNI MILORAD MANDIĆ MANDA DANAS BI NAPUNIO 60: Otišao je onako kako svaki glumac sanja, NA SCENI (FOTO+VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Glumac sa beogradskog asfalta Milorad Mandić Manda, za kojim je ostalo mnoštvo kako komičnih, tako i tragikomičnih likova, zadržao se u lepom sećanju dece koja su sada već tinejdžeri i odrasli ljudi, a najširu popularnost stekao je ulogom seljaka Milašina, danas bi napubio 60 godina.

Mandina bogata karijera započela je kada je u svojoj 21. godini postao član beogradskog amaterskog Eksperimentalnog dramskog studija. Šest godina kasnije diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Nakon diplomiranja je postao član beogradskog dečjeg pozrišta „Boško Buha“.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ?? Filmovi i Serije ?? (@srpska_kinematografija_)

Otišao je onako kako svi glumci sanjaju da odu, na sceni. Igrajući za najmlađe, odnosno za one koji su obeležili veliki deo njegove karijere. Život našeg proslavljenog glumca ugasio se usred premijere dečje predstave u UK „Vuk Karadžić“ 15 juna 2016. godine. Glumcu je pozlilo na sceni, ali uprkos svim pokušajima da ga spasu, njegovo srce je prestalo da kuca u 56. godini.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ?? Filmovi i Serije ?? (@srpska_kinematografija_)

Poslednja filmska šega glumca Milorada Mandića Mande bila je u filmu "Braća po babine linije", još jednom od nastavaka priče o petlovačkim dogodovštinama započetim u seriji Radoša Bajića "Selo gori, a baba se češlja", koji je premijeno prikazan u domaćim bioskopima ovog proleća kada nas je glumac napustio.

Iako glumac koji potiče sa beogradskog asfalta, uverljivo je odigrao ulogu seljaka Milašina, koja mu je poslednjih godina života donela masovnu popularnost.

- Već nekoliko godina snimam na selu, a nemam pojma o zemljoradnji, govorio je Manda o popularnoj seriji više kao za sebe.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by FILMITV.RS (@filmitv.rs)

Na početku karijere prečesto su ga zaobilazile glavne role, kako u pozorištu, tako i na filmu, a debitovao je sporednom ali vrlo upečatljivom ulogom u ostvarenju "Već viđeno". Igrao je komične i tragikomične likove, a uz veliku upornost i rad zauzeo je zapaženo mesto na našem glumačkom nebu, a njegov talenat da tumači šerete i spadala dugo još neće biti zaboravljen.

Ovaj svoj nesvakidašnji komičarski dar, sa puno vedrine i samoironije, pokazao je filmu Raše Andrića "Tri palme za dve bitange i ribicu", gde je je glumio slikara. U "Ringe Raja" je bio pop, a seljak Radovan u "Mrtav ladan". Oživljavao je svakog junaka pred kamerama; pamtićemo ga kao šumara u "Točkovima", a u crnoj komediji "Kupi mi Eliota" ošišali su ga do glave, dok mu je u "Apsolutnih sto" zapala uloga okorelog kriminalca. Takav dijapazon uloga nije mogao da iznese običan niti prosečan glumac, ali Manda jeste. 

Priča kaže da želeo je postane pilot, a postao je glumac. I dok su svi mladi glumci njegove generacije sanjali velike uloge na filmu i pozorištu, on je te 1989. godine odlučio da - šalje mališane na spavanje! Radio je to punih šest godina uz serijal "Bajke za laku noć" čijih je više od 270 epizoda snimio za nacionalnu televiziju.

Uz emisiju "S one strane duge", koju je nekako istovremeno nekoliko godina (od 1989. do 1995. Godine) radio za Treći kanal, vaspitavao je generaciju mališana koja je, što sa njim u studiju, što kraj malih ekrana, učila šta su prave vrednosti, a iz tog perioda ostaće upamćeno njegovo čuveno pitanje upućeno najmlađima: "Jesi li se zaljubiška?". "S one strane duge", udenulo ga je, uz Branka Kockicu, među najpopularnije dečje glumce i zabavljače na ovim prostorima.

Pored uspešne karijere glumca i voditelja dečjih programa, ostavio je trag i vodeći kvizove, poput "Uzmi ili ostavi"  ili "Ja volim Srbiju" čija gledanost je rasla i  zahvaljujući njegovom glumačkom šarmu.

Svoju karijeru "novog Branka Kockice" ozvaničio je snimivši album sa dečjim pesmama, pa je njegov glas ponovo oživeo nezaboravne dečje hitove.

Poslednjih godina života borio se kao lav, kako je rekao kada su nekom od intrevjua, da završi rekonstrukciju dečjeg pozorišta "Boško Buha" i to smatrao ličnom misijom, a zalagao se i za neke pomalo zaboravljene vrednosti, suprotne onome što je parodirao čuvenom replikom "Kulturo, eve me" u satiričnom TV filmu "Dva sata kvalitetnog programa".

Ostalo je upamćeno da je pre nego što će se u pozorištu "Boško Buha" prihvatiti uloge upravnika, imao je po 35, 40 predstava mesečno, ponekad i po dve u jednom danu.

O njegovoj radoholičarskoj energiji govori i činjenica da je u jednom trenutku istovremeno snimao film "Ivkova slava", igrao u pozorištu i započeo rad na seriji "Dangube".

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by • Filmirano (@filmirano)

Milorad Mandić Manda ostavio je iza sebe ženu Anastasiju, takođe glumicu, i četvoro dece.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR